Създават цифрови копия на хора срещу $145

Цифровите клонинги на хора са особено подходящи за рекламни цели
(снимка: Tencent Cloud)

Китайският облачен доставчик Tencent Cloud пусна платформа за създаване на цифрови копия на хора. Желаещите да се клонират е достатъчно да качат триминутно видео и да запишат 100 изречения на китайски или английски, за да обучат AI модела.

В рамките на 24 часа услугата предоставя видео с цифров клонинг, в което той говори и извършва действия, които не са се случили в реалния живот. Таксата за обслужване е 1000 юана ($145) на видеоклип. Въпреки че Tencent не го нарича дийпфейк, всъщност клонингът е точно това, отбелязва The Register.

Някои параметри като фон и тон могат да се регулират. Разработчиците са успели да преодолеят „плоската” интонация и плавния ритъм на речта, характерни за традиционните акустични модели. За целта Tencent използва собствена технология за настройка на тона от малка извадка, базирана на модели за дълбоко акустично обучение и вокодери на невронни мрежи.

Услугата предлага пет стила на дигитални хора: 3D реалистични, 3D полуреалистични, 3D мултипликационни, 2D реални хора и 2D мултипликационни. Потребителите могат също да създават персонализирани въпроси и отговори на дигиталния човек, превръщайки клонинга в един вид дийпфейк чатбот.

Tencent твърди, че цифровите клонинги могат да се използват в реклами. Вместо да плащат на хора за всички свои рекламни потоци, компаниите могат да поръчат нов видеоклип за всеки нов поток въз основа на вече събраните данни.

Чен Лей, генерален мениджър на подразделението Tencent Cloud Intelligent Digital Human Products, обяви плановете на компанията да изгради автоматизирана фабрика за производство на цифрови клонинги – AI+ Digital Intelligent Human Factory. Тя ще се базира на платформата за машинно обучение Tencent Cloud TI, която включва повече от десет алгоритъма с изкуствен интелект.

Коментар