Китай за първи път изпрати цивилен на орбиталната станция Tiangong

Китайска орбитална станция Tiangong ще приеме първия си цивилен тайконавт
(снимка: China Manned Space)

Тази нощ Китай изстреля ракетата-носител Long March-2F с пилотирана мисия Shenzhou-16 от космодрума Jiuquan в пустинята Гоби. Скачването с космическата станция Tiangong ще се извърши автоматично около 7 часа след изстрелването.

Отличителна черта на мисията е, че за първи път в историята на китайската космонавтика в екипажа влиза цивилен специалист, който не служи в армията. Всъщност изпращането на цивилен към китайската орбитална станция означава, че обектът е започнал нормална работа, отбелязва SCMP.

Станцията Tiangong, която се състои от три орбитални модула, влезе в експлоатация през ноември миналата година. През декември тя получи два екипа наведнъж, като за известно време приюти шест души вместо трима. Екипажът, току-що изпратен на станцията, също ще прекара определено време с членовете на предишната пилотирана мисия Shenzhou-15, която ще се върне на Земята в началото на юни.

Гуи Хайчао, професор в университета Бейхан в Пекин, е цивилният специалист на борда. Той ще отговаря за редица научни експерименти. Официалните китайски източници не споделят подробна информация за бъдещата научна работа освен, че редица експерименти ще бъдат посветени на изследвания на нови квантови явления, тестване на общата теория на относителността, теории за произхода на живота и високоточни навигационни системи (атомни часовници или нещо подобно).

Екипажът се ръководи от Цзин Хайпен. За него този полет в космоса е четвърти в кариерата – това е нов рекорд сред тайконавтите. Третият член на екипажа, борд-инженерът Джу Янджу, излетя в космоса за първи път.

Тайконавтите ще прекарат пет месеца на станцията. Доставките за новата мисия направи товарният кораб Tianzhou-5, който пристигна на станцията в началото на май. Настоящият екипаж включва командира Фей Джунлонг, Дън Цинмин и Джан Лу. Станцията започна да приема космонавти в процеса на изграждане преди две години. Мисията Shenzhou-16 е петата експедиция до станцията.

Tiangong е пет пъти по-малка от Международната космическа станция (МКС). Тежи 90 тона и орбитира на около 400 км височина. Приблизителният ѝ живот е 10 години. В края на текущото десетилетие Tiangong вероятно ще бъде единствената действаща орбитална станция на нашата планета.

Коментар