Кой печели от лудата AI надпревара?

30 до 40 процента ръст на пазара на AI чипове предвещават пазарните анализатори (снимка: CC0 Public Domain)

Всичко го чухме: Nvidia е постигнала пазарна капитализация в размер на 1 трилион долара! Уж за кратко. Но не само Nvidia върви нагоре в ерата на лудата надпревара в сферата на изкуствения разум. Докато обществото е заето с етичните въпроси около развитието на технологията, мнозинството производители на чипове тихо се радват на бърз растеж на бизнеса си – финансовите им резултати са бляскави и обещават още разцвет.

Пандемията донесе истинска буря в света на технологиите и в частност бизнеса с чипове. Но бумът на изкуствения разум преобърна нещата. Сега производителите на полупроводници бележат ръстове на бизнеса си ден след ден, а на хоризонта се задава търсене, за каквото доскоро можеха само да мечтаят.

Отборът на печелившите

Най-очевидният скорошен пример, разбира се, е Nvidia – компанията зад водещия индустриален хардуер за графична обработка и появата на технологията CUDA, без която съвременните AI разработки не биха били осъществими.

Само за пет месеца Nvidia преживя най-значителния скок на цената на акциите си в историята си. Сега фирмата регистрира скок от 166%. Това е бляскаво постижение на фона на по-рано наблюдавания срив, който започна с пандемията, продължи с чип-кризата през 2021-2022 г. и накрая бе „гарниран“ от огъня на геополитическия конфликт между САЩ и Китай. И все пак за по-малко от половин година компанията се възстанови от тези загуби и няма признаци за забавяне в близко бъдеще.

Nvidia обаче не е единствената компания, която се възползва от лудия растеж, който се случва в арената на AI. Други конкурентни и свързани компании също печелят значително от тази нова тенденция.

Advanced Micro Devices (AMD) също се радва на успех. Фирмата произвежда високопроизводителни изчислителни и графични решения, които се използват в AI приложения. Те са разработили специфични GPU и CPU, оптимизирани за машинно самообучение и AI работни натоварвания. Според някои статистики, това е вторият най-популярен избор на GPU за домашни потребители.

В досегашната част от настоящата година акциите на компанията са поскъпнали с 94% от $65 до текущата им цена от $125.

Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), най-голямата специализирана независима фабрика за полупроводници в света, също е в челните редици на безспорните победители. Като фабрика те произвеждат чипове за различни компании, много от които участват в разработването на AI.

Бизнесът на компанията е нараснал с 39% от началото на годината. С още 20% увеличение ще възстанови загубите от 2022 г. Криза с чиповете ли? Къде я?

Micron Technology (MU) е друго голямо име в производството на полупроводници. Те произвеждат широка гама от продукти за памет и съхранение, които са ключови компоненти за AI и системи за машинно обучение, изискващи бърза и ефективна обработка на данни.

Акциите на MU са поскъпнали с 47% през досегашната част от 2023 г. и имат потенциал за растеж от още 27%, преди да достигнат нивото на собствения си рекорд за всички времена.

30-40% ръст за годините напред

Това, което предстои за чип-производителите в ерата на AI, е повече от обещаващо. Различните пазарни анализатори очакват 30 до над 40 процента ръст на пазара на AI чипове за идното десетилетие. Този бизнес, според оценките, ще се измерва в стотици милиарди долари.

До 2028 година бизнесът с AI чипове ще достигне обем от 127,8% милиарда долара, гласи прогноза, публикувана в Statista. Средният годишен темп на растеж ще е цели 42,3 процента!

Друга прогноза, тази на Allied Market Research, е за растеж от 37,1% в годините до 2031 г. По това време бизнесът ще достигне обем от $263,6 милиарда долара.

Пазарът на AI чипове ще достигне 227,48 млрд. долара до 2032, изчислява пък Precedence Research. Средният ръст ще е около 29,72% за този период. Това е най-умерената оценка, всъщност.

Според xResearch, пазарът на чипове за изкуствен интелект ще расте с общ годишен темп на растеж 40,5% от 2023 до 2030 г. В абсолютна стойност дой ще достигне 227,6 милиарда долара. Тази цифра се доближава до прогнозата на Allied Market Research.

Nvidia, AMD, TSM, MU със сигурност искат – и ще направят всичко възможно – да се възползват от тази изгряваща бизнес-възможност. Пазарните наблюдатели обаче очакват, че бурният растеж ще роди и други играчи, които ще потърсят шанс да отхапят парче от вкусния пай. Сред тях навярно ще има млади фирми – стартъпи – с иновативни технологии – които ще се опитат да предизвикат лъвовете на чип-индустрията.

Коментар