Всеки продукт на Бош ще има изкуствен интелект до 2025

“Създаваме уникални неща и имаме проекти за най-големите автомобилни производители”, каза Константин Конов, главен изпълнителен директор на Роберт Бош България
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Консолидираните продажби на Бош България на местния пазар достигат 576 млн. лв. (295 млн. евро) за финансовата 2023 г., което е 57% увеличение спрямо предходната година, стана ясно вчера на събитие в София Тех Парк, където компанията отбеляза 30 години присъствие у нас.

„Високите ни постижения са резултат на упоритата работа на всички дивизии, на усилията на нашите R&D звена и софтуерни инженери”, коментира Константин Конов, главен изпълнителен директор на Роберт Бош България и представител на Група Бош у нас.

98 на сто от печалбата на компанията се реинвестира в технологии, които променят живота на хората. Същевременно етичният кодекс на Бош изрично забранява компанията да разработва технологии за военни цели и да работи с фирми, които правят такива технологии, допълни Конов.

“Преди осем години открихме тук Бош Диджитъл, а преди пет беше създаден и Бош Инженеринг Център, в който вече работят над 600 висококвалифицирани софтуерни инженери, които създават автомобила на бъдещето. Създаваме уникални неща и имаме проекти за най-големите автомобилни производители”, каза Конов.

Компанията инвестира над 1 милион евро годишно в обучение на служители у нас. “Нашата цел е да направим Бош най-желания работодател в сферата на високите технологии в България”, подчерта той.

Над 600 висококвалифицирани софтуерни инженери работят в Бош Инженеринг Център
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

В мащаба на групата, до 2025 г. Бош ще инвестира 10 милиарда евро в дигитализацията на бизнеса, стана ясно от презентацията на Синиша Джукич, директор на Бош Диджитъл. За целта компанията работи в три основни насоки:

  • Нови продукти и технологии в сферата на автомобилната устойчовост – Индустрия 4.0
  • Нисковъглеродна икономика
  • Инвестиране в хората

До края на 2025-та година всеки продукт с марка Бош трябва да включва изкуствен интелект или да е създаден с помощта на AI, допълни Джукич. Скоро се очаква броят на продуктите на Бош с изкуствен интелект да достигне 1 милиард. ”Изкуственият интелект ще промени начина, по който работим с клиентите, и по който работим самите ние”, каза още той.

В над 60 бизнес процеси в различните поделения на Бош вече са внедрени генеративни AI системи, съобщи Синиша Джукич, директор на Бош Диджитъл
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Генеративните AI технологии навлизат все повече в продуктите и процесите. Това показва, че ще настъпят фундаментални промени в нашия живот, коментира Джукич. Ще се промени начинът, по който се разработват продуктите, по който се общува и работи с клиентите.

За първи път в България компанията ще реализира програма за обучение по използване на генеративен AI за разработка на софтуер. Над 60 са бизнес процесите в различните поделения на Бош, в които вече са внедрени генеративните AI системи, уточни Джукич.

Темата за изкуствения интелект беше във фокуса на дискусията, състояла се по време на събитието. Концепцията на AI не е нова, но технологията ще се развива основно в два аспекта, коментира Джукич, според когото системите се самообучават чрез обработка на огромни обеми от данни. На второ място те могат да създават ново съдържание с много високо качество, което е над средното ниво, създавано от хората.

Изкуствения интелект беше във фокуса на дискусията в София Тех Парк
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Друга сфера, в която AI ще бъде особено актуален, е създаването на съдържание за потребители, уеб сайтове и вътрешнофирмена документация. Една от областите, в които промяната ще се усети най-силно, е връзката с клиенти и доставчици, а това изисква обработка на огромни масиви от данни.

Според Ивайло Рашев, изпълнителен директор на Бош Домакински уреди, днес се извършва революция в две направления: изкуствения интелект и устойчивостта.

„През 2020 г. Бош стана първата компания в света, която постигна въглеродна неутралност в собствените си производствени процеси. Друг фокус е разумното потребление на водата. Да се живее устойчиво е наша глобална политика, а това означава постигане на климатична неутралност, намаляване на косвените емисии и борбата с недостига на вода. Всичко това ще доведе до преки ползи за потребителите”, каза Рашев.

Днес се извършва революция в две направления: изкуствения интелект и устойчивостта, заяви Ивайло Рашев, изпълнителен директор на Бош Домакински уреди
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Панайот Николов, търговски директор „Автомобилно оборудване”, бе категоричен, че ученето през целия живот ще бъде водещата тенденция в близко бъдеще. Дигиталните умения ще стават все по-важни. Специалистите в автосервизите, например, ще трябва да се обучават непрекъснато, особено от гледна точка електрификацията на автомобилите, каза Николов.

А според Динко Русев, инженеринг директор на Бош Инженеринг Център София, с навлизането на AI технологиите автомобилите стават все по сигурни. Той прогнозира, че до 30 години автомобилите ще са напълно автономни и ще се превърнат в основно средство за придвижване, като това ще освободи време на хората за други дейности.

Най-малкият участник в дискусията беше деветгодишният Иво Кирков, който е и най-младият член на Менса България. Според него, след 30 години колите ще са автономни, а изкуственият интелект ще бъде много развит.

Софтуерът на Бош, разработван у нас, преобразява автомобилите
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Ефектен финал на юбилейното събитие беше демонстрация на калибрирането на система за автономно движение, а така също и на самото автономно движение, аварийно спиране и паркиране на автомобили от висок и среден клас с помощта на софтуер, разработен от Бош Инженеринг Център.

Рада Станева

Рада Станева

Коментар