Предупреждения и регулации настъпват към изкуствения интелект

Предполага се, че след появата на европейски закон за изкуствения разум други региони от света ще заимстват елементи от новата норма (снимка: CC0 Public Domain)

Група експерти по изкуствен интелект наскоро подписаха предупредително писмо по отношение на неконтролираното технологично развитие; изявлението се отнася до AI и го определя като „риск с обществен мащаб“. Междувременно регулаторните органи в ЕС работят върху финализирането на своите разпоредби относно употребата на генеративен AI, докато в САЩ „оценяват рисковете“ от технологията. Ще бъде ли това достатъчно?

Каквито и регулации да влязат в сила, те неминуемо ще засегнат нечии интереси. Потребителите искат да използват AI инструментите необезпокоявано, разработчиците не биха искали да се окажат виновни за нещо, а и бизнесите биха искали да грабнат наличните възможности час по-скоро.

Експерти с предупреждение за AI

Началото на месеца бе засенчено от предупреждение на група експерти относно рисковете от AI. То дойде от Центъра за безопасност на AI. Беше кратко, с едва двайсетина думи: „Намаляването на риска от изчезване заради AI трябва да бъде глобален приоритет наред с други рискове от обществен мащаб като пандемии и ядрена война“.

Колкото бе кратко изявлението, толкова бе дълъг списъкът на подписалите се под него: стотици учени, преподаватели, изследователи, инвеститори, журналисти, политически съветници и др.

Центърът за безопасност на изкуствения интелект е организация с нестопанска цел, основана с идея за „намаляване на риска с обществен мащаб“ от навлизането на изкуствения интелект. Центърът изброява възможните проблеми, които предполага, че AI може да породи, включително използване във война, дезинформация, радикализиране на хората чрез създаване на подбудително съдържание, измами и манипулиране на алгоритмите или „внезапна поява на нови способности или цели“, които не са предвидени от създателите на AI.

Това ново изявление идва на бял свят не много след отвореното писмо от Future of Life Institute през март 2023 г., в което също имаше предупреждение относно опасностите от използването на AI. Писмото от март призова фирмите-разработчици на алгоритми за изкуствен разум да преустановят разработката за шест месеца, вероятно в условията на мораториум.

ЕС и нейният AI закон

Вече е известно, че Европейският съюз работи усилено по създаването на регулация за изкуствения интелект. Планира се да се създаде кодекс за поведение в областта на изкуствения разум още през следващите няколко седмици, заяви наскоро вицепрезидентът на Европейската комисия Маргрете Вестагер. Предложението говори за външни одити и за водни знаци като част от възможните „предпазни мерки“ срещу злоупотребата със съдържание, генерирано от AI.

Междувременно се работи и по изковаването на по-цялостна, широкообхватна регулация, отговорност на Европейската комисия. Макар че традиционно изработването на подобни норми отнема две-три години, всички са наясно, че светът не може да чака толкова дълго. Законът на ЕС за изкуствения разум е на работната маса и навярно ще влезе в дневния ред на Парламента на ЕС съвсем скоро.

Публична тайна е, че целият свят очаква появата на европейската регулация за изкуствения интелект, за да заимства от нея всичко, което може да се заимства. Подобен беше случаят с общия регламент за защита на личните данни GDPR – с въвеждането му в сила стана ясно, че това е най-добре обмислената и добре формулирана норма за опазване на личните данни; скоро след влизането й в сила редица държави от всички краища на света заимстваха подхода на европейския GDPR.

По подобен начин сега се очаква ЕС да „бие пъртина“ в неразораното поле на изкуствения интелект. Целият свят се надява нормата, която европейците ще приложат, да бъде също толкова добре дефинирана – и да заимстват каквото може от нея.

Междувременно групата на седемте държави също разглежда възможността за регулиране на генеративните AI. С това тя ще се опита да гарантира, че AI е „точен, надежден, безопасен и недискриминационен“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в коментар пред Ройтерс.

САЩ проучва „рисковете и възможностите“

Правителството на САЩ също прави стъпки в подобна посока. То работи върху план за „усъвършенстване на цялостен и всеобхватен подход към рисковете и възможностите, свързани с AI“, каза говорителят на Съвета за национална сигурност Адам Ходж в изявление, разпространено от Блумбърг.

Съобщава се, че в Съединените щати индивидуалните настроения в администрацията на президента Байдън са разделени на две. Едната половина клонят към пълна свобода за разработването и прилагането на AI, за да могат предприятията да останат конкурентоспособни. Другата половина подкрепят плановете, подобни на тези на ЕС, за всеобхватно регулиране на AI.

Регулации и предприятия

За организациите, които произвеждат продукти, управлявани от изкуствен интелект или хардуер и софтуер за работа с изкуствен интелект, пейзажът означава да останат нащрек в идните месеци. Те ще трябва да следят напредъка на регулации като тези, предложени от ЕС.

Наред с тях може да има и други разпоредби, които касаят приложението на изкуствения интелект. Това може да са регионални или пък секторни норми, които да бъдат въведени пред или около появата на цялостните AI закони. Така например, в щата Калифорния вече има изготвено предложение за ограничаване на използването на AI при наемане на работа.

Коментари по темата: „Предупреждения и регулации настъпват към изкуствения интелект”

добавете коментар...

  1. Юзер

    Дори и без AI алчните бизнесмени злоупотребяват както си поискат с лични данни на потребителите си. Идеята е правене на пари на всяка цена и по всякакъв начин.

Коментар