Японски учени тестват навигация с космически лъчи

Бъдещето на навигацията може би е в „космическите лъчи”, вярват учени
(снимка: CC0 Public Domain)

GPS системата е изключително търсена в ежедневието – помага при навигация, проследяване, картографиране и за всякакви други цели. GPS обаче има някои недостатъци – на първо място технологията практически не работи в сгради, пещери или например под вода. Японски учени разработват алтернативен метод за навигация – с помощта на т.нар. „космически лъчи”.

Новата система може да замени навигацията с радиовълни – вместо това оборудването ще регистрира мюони на космическите лъчи, разказва за иновацията сп. iScience. Научният екип вече е провел успешен тест, което дава надежди, че в бъдеще системата може да се използва от изследователски и спасителни екипи, например за точно насочване на подводни роботи или за движение на автономни модули под земята.

Един от авторите на научния труд, Хироюки Танака от Международната организация за мюографски изследвания, твърди, че вече е разработен нов тип навигация, наречена „мюометрична система за позициониране (muPS), способна на работа под земята, на закрито и под вода”.

Елементарните частици мюони отдавна се използват в археологически изследвания, за търсене на незаконно транспортирани ядрени материали по границите и за точно наблюдение на активността на вулканите в опит да се предскажат нови изригвания.

През 2008 г. учени от Тексаския университет в Остин пренастроиха стари мюонни детектори, за да търсят скрити руини на маите в Белиз. Физиците от Националната лаборатория в Лос Аламос разработват преносими версии на мюонни системи, които ще разкрият тайните на дизайна на купола на катедралата Санта Мария дел Фиоре във Флоренция.

През 2016 г. учените използваха мюонна технология, за да открият скрит коридор в Голямата пирамида в Гиза, Египет, а година по-късно откриха мистериозно пространство в друга част на същата пирамида.

И накрая, миналия месец учените използваха мюонни изображения, за да отворят скрита преди това кухина в руините на древен некропол в Неапол – около 10 метра под повърхността на модерен италиански град.

Опитът дотук е предпоставка за скорошна реализация на алтернативната система за навигация, базирана на мюони от космическите лъчи.

Коментар