Изчислиха загубите на криптовалута от хакери и измамници

Популярността на биткойн значително намалява сред хакерите и измамниците
(снимка: CC0 Public Domain)

Собствениците на криптовалута са загубили активи на обща стойност 11,5 милиарда долара през 2022 година в резултат на дейността на хакери и измамници, установи изследване на анализаторите от TRM Labs.

Въпреки срива на котировките на криптовалутата, обемът на свързаните престъпления в долари не се е променил много от 2021 г. Биткойн се използва все по-малко от киберпрестъпниците, сочи анализът.

Най-малко 7,8 милиарда долара в криптовалути са инвестирани в пирамидни схеми през 2022 г., а 3,7 милиарда долара са откраднати. Сумата, изразходвана за забранени вещества в тъмната мрежа, възлиза на $1,5 млрд.

Приблизително $2 млрд. са откраднати в резултат на атаки срещу междумрежови мостове – услуги, които предлагат прехвърляне на средства от един блокчейн към друг. Киберпрестъпниците все повече избират този модел на атака, за да направят движението на активи по-трудно за проследяване.

Популярността на биткойн значително намалява сред хакерите и измамниците: ако през 2016 г. най-голямата криптовалута заемаше две трети от кражбите, то през 2022 г. биткойн поема само 3% от тази дейност. Блокчейните етериум (68%) и Binance Smart Chain (19%) станаха по-популярни сред киберпрестъпниците.

Биткойн губи значението си и в друга престъпна схема: през 2016 г. това беше единствената криптовалута, използвана за финансиране на тероризма. А през 2022 г. за същата цел се използва най-вече блокчейнът TRON – делът на активите, изградени в тази мрежа, достигна 92%. Популярността на TRON се дължи на ниските такси – по същата причина расте оборотът на стейбълкойна USDT.

През май 2023 г. киберпрестъпниците са откраднали 71 милиона долара в криптовалути. А през юни е регистриран най-големият хак тази година – повече от 100 милиона долара са откраднати от потребителите на крипто-портфейла Atomic Wallet.

Коментар