OpenAI може да напусне Европа заради предстоящи AI регулации

Европа смята да ограничи изкуствения интелект в ползването на защитени с авторско право данни (снимка: CC0 Public Domain)

Нов законопроект на ЕС ще изисква от разработчиците на генеративен изкуствен интелект да разкриват информация за това как и върху какво са обучили своите модели. OpenAI, разработчикът на ChatGPT, категорично не иска да прави това, тъй като може да пострада както бизнес моделът, така и банковата му сметка.

OpenAI може да напусне Европа, ако ЕС приеме закон за регулиране на изкуствения интелект (AI) във формата, в която проектът съществува в момента. Ръководителят на компанията Сам Алтман заяви пред репортери, че Законът за изкуствения интелект на ЕС, който е в последния етап на разработка, предизвиква голяма загриженост у него.

Факт е, че авторите на законопроекта въведоха в документа някои нови задължения на „фундаменталните модели“ – мащабни AI системи, които са в основата на услуги като ChatGPT и DALL-E. „Тези подробности означават много“, казва Алтман. „Ще се опитаме да постигнем съотвествие, но ако това не се получи, ще трябва да ограничим дейностите си“.

По-късно той се опита да смекчи забележките си, отбелязвайки, че компанията му няма планове да напуска Европа, но в коментари пред журналисти от Time заяви, че новото законодателство ще даде на ChatGPT статут на „високорисков източник“. Това ще принуди компанията да спазва повишените изисквания за сигурност и прозрачност.

„Или ще успеем да постигнем съответствие с тези изисквания, или не. Има технически ограничения на нашите възможности“, каза съоснователят и лидер на OpenAI.

В допълнение към „техническите ограничения“, законопроектът представлява потенциална заплаха за бизнес модела на OpenAI. Една от разпоредбите изисква авторите на фундаментални модели да разкриват подробности за това как са създадени и функционират: каква изчислителна мощност е необходима, колко време отнема обучението на модела и други подробности, свързани с размера и функционалността на модела.

И най-важното, законопроектът изисква да се разкрие информация за това какви защитени с авторски права данни са използвани за обучение. OpenAI разкрива тези данни от известно време, но постепенно спря да го прави, позовавайки се на нарастващото търговско значение на своите разработки.

През март 2023 г. съоснователят на OpenAI Иля Суцкевер каза пред The Verge, че компанията изобщо не е трябвало да разкрива толкова много информация и, че запазването на методите за обучение на AI и източниците на данни е необходимо, за да се попречи на конкурентите да копират работата на OpenAI.

Ако OpenAI разкрие източниците на защитени с авторски права данни, това ще стане причина за масово завеждане на дела от притежателите на авторските права. Генеративните AI системи като ChatGPT и DALL-E се обучават на огромни обеми от данни, събрани от уеб. Значителна, ако не и по-голямата част от тези данни принадлежат на някого, но никой не е поискал разрешение от носителите на авторските права да ги използва.

Това вече доведе до някои съдебни дела. Например, услугата за изображения GettyImages заведе дело срещу Stability AI: според ищеца, стартъпът AI използва изображения на Getty, за да обучи своя AI, без да има право на това.

OpenAI, на свой ред, е съдена от американския комик и автор Сара Силвърман, която също твърди, че компанията използва работата ѝ без разрешение, за да обучи ChatGPT. Други двама автори, Кристофър Голдън и Ричард Кадри, вече са се присъединили към нейния иск, съобщава Гардиън.

Алтман наскоро каза на американските политици, че регулирането на изкуствения интелект е необходимо, но трябва да се прилага към бъдещи, по-мощни системи. В същото време европейският законопроект се фокусира върху настоящите системи.

Създателите на генеративния изкуствен интелект са в деликатна позиция. Ако европейският закон за AI бъде приет в сегашния му вид, тези чудновати нови технологии ще се окажат „паразитни образувания“, които създават колажи от творчеството на хора, коментират наблюдателите на пазара.

Посочването на произведения на конкретни носители на авторски права вероятно ще доведе до масови съдебни дела. Докато ИТ гигантите могат да си позволят значителни средства за уреждане на искове, то OpenAI и други стартъпи нямат такива възможности.

Коментар