Милиони индийски програмисти са пред уволнение

Все по-малко хора ще са необходими за класическото програмиране
(снимка: CC0 Public Domain)

Индия е на прага на масови съкращения на програмисти. Азиатската страна е дом на милиони разработчици на софтуер, които работят по аутсорсинг и изпълняват поръчки от западни компании. През следващите две години необходимостта от тях ще отпадне частично или напълно, тъй като ще бъдат заменени от изкуствен интелект. В други страни се случва същото, макар и не толкова бързо.

През последните 15 години броят на индийските програмисти нараства стремително и все повече западни фирми им се доверяват да пишат код. Но до две години тези кадри могат напълно да изчезнат от бизнеса с разработка на софтуер, отбелязва репортаж на CNBC. 

Прогнозата е на Емад Мостак, изпълнителен директор на стартъпа Stability AI, родом от Бангладеш. Неговата компания разработва и обучава алгоритми за изкуствен интелект. Мостак е убеден, че през следващите години повечето програмисти в Индия ще загубят работата си просто защото техните умения и опит вече не се търсят.

Според него, много по-малко хора са необходими за писане на висококачествен код сега, отколкото преди няколко години. Те биват заменени не само от системи с изкуствен интелект, способни да генерират готов код в отговор на заявка в проста вербална форма, но и от системи за програмиране с малко код и без код, за които изобщо не е необходимо да знаете езици за програмиране.

По данни на Блумбърг към юли 2023 г., над 5 милиона програмисти са живели в Индия, които най-вероятно ще останат без работа в близко бъдеще, поради появата на ChatGPT и други сензационни невронни мрежи. 

Мостак се фокусира специално върху индийските програмисти, въпреки че според него съдбата им ще споделят техни колеги и от други страни. Изкуственият интелект ще има различно въздействие върху растежа на безработицата сред програмистите в дадена страна – всичко ще зависи от местното законодателство. Така например, според Мостак, разработчиците на софтуер във Франция ще бъдат по-добре защитени от уволнение, отколкото в Индия.

“Аутсорсинг програмистите в Индия ще изчезнат през следващата година или две, докато във Франция никога не уволняват разработчик”, казва Емад Мостак в репортажа на CNBC.

В Индия има няколко големи организации, за които писането на код за клиенти е основната, а понякога и единствената дейност. Най-голямата от тях е консултантската компания Tata Consultancy Services (TCS), а нейни преки конкуренти са Infosys и Wipro. 

Клиенти на индийските разработчици, наред с други, са технологичните гиганти от Силициевата долина, банките на Уолстрийт, авиокомпаниите и търговските вериги. IBM, например, изцяло премести разработката на своята легендарна операционна система AIX в Индия и сега съкращава американски програмисти.

TCS се опитва да се адаптира към новите реалности – тя се ангажира да преквалифицира програмистите в специалисти по изкуствен интелект, за да могат да участват в нейното развитие, прилагайки придобити преди това умения. Компанията ще даде нови знания на 25 хиляди специалисти.

Емад Мостак вярва, че сегашните програмисти от Индия наистина могат да преоткрият себе си в областта на изкуствения интелект. Според него, все по-малко хора ще са необходими за класическото програмиране, но такива специалисти ще останат търсени в свързани области. Въпросът е само дали ще има достатъчно свободни позиции за всички тях.

Мостак смята, че класическите индийски програмисти ще отпаднат от пазара на труда след две години, тоест по-бързо от колегите им в други страни по света. Извън Индия, процесът ще отнеме средно около пет години, прогнозира CNN. 

Коментари по темата: „Милиони индийски програмисти са пред уволнение”

добавете коментар...

  1. Да идват в България

    България се нуждае от свежда робска работна сила.

  2. Anonymous

    Може би основните фактори за уволненията са икономически, но някакси ИИ е много удобно оправдание. Вероятно и това ще отмине така като се случи с метавселената, криптото и т.н..

  3. Дим

    И работодателите,и програмистите са застрашени,т.е. големите компании, които ще държат зверската сила на ai ще издухат ептен народната паплач.. Но дори по-големки като Мъск не случайно от сега се притесняват

  4. :o)

    те още преди много години ги замениха с програмисти от други страни
    тва мангал да работи качествено, на тоя свят още не е измислено
    има някакви бели врани в ятото черни, но това са по-скоро изключения
    Сериозните компании се оттеглиха към Източна европа още навремето
    и това доведе до “технологичния бум” и у нас 🙂
    Щото сме по-евтини от западняците и по-надеждни от……третосветците….
    та тия дето сега щели да ги уволняват си представям кви са 🙂

  5. Рачко Пурев

    нема страшно, има рикши за каране

  6. Чукча

    То тия програмисти по-добре да ги изволнят още от сега. Не правят нищо друго освен да запълват позиции и да тормозят колегите си от другите страни да им вършат работата. Всеки който е работил с индийци знае за каква паплач иде реч.

  7. БившПрограмист

    То и в България и цяла Европа всичко е натам и даже го бутат американците – само да не вземе некой да ме асоциира с една партия моля.
    А и сега положението е нарочно да се наемат млади балъци за програмисти с цел да не усетят как ще са заменени с AI и после шефовете ше имат по неколко програмиста на интелекта и останалите поне 90% ще са общаци и хамали по строежите.
    А много хора си мислят че ще станат след 2-3 години шефове и нема да я работят програмиската работа толкова – примерно лидер на екип или нагоре. Ама няма скоро няма да има и девопс и дори каквито и да е програмисти защото това което сега прави синъора ще е дадено на други като те няма да са и програмисти а само ще разбират от програмите – има много вече тестери с програмисти изисквания – т.е. слива се програмист с QA и това после ще е заедно с AI.
    Но по скоро само в САЩ и некои държави Германия и Франция немогат да съкращават или уволняват разни закони имат.

  8. Anonymous

    Xopocкопа на Алена(ака Alenagpt-7) казва че няма толкова рикши в Мумбай!

  9. Анонимен

    Ако скочат 2-3мл. индийски програмисти на протест, само от Мумбай да се изсипят с влак и рикши пред Раджпат и ще запушат всичко. В Индия програмиста и уличния бръснар не трябва да се пипат.

  10. ..

    Само работодателите да внимават, щото те са дори по-лесни за замяна от ИИ …

Коментар