Intel ще вгради изкуствен интелект във всички свои процесори

Пат Гелсингър заяви, че Intel ще вкара изкуствения интелект във всеки свой чип
(снимка: Intel)

Intel няма да се ограничи до въвеждането на специален блок за ускоряване на системите с изкуствен интелект в процесорите Meteor Lake, които ще дебютират в клиентския сегмент преди края на тази година. Изпълнителният директор Пат Гелсингер заяви, че компанията възнамерява да вгради AI във всички платформи, които пуска на пазара.

Първоначално Intel планираше да добави специализирани блокове за ускоряване на AI само в премиум процесорите от линията Ultra, но финансовият отчет на компанията за второто тримесечие на тази година внася промяна в реториката, отбелязва Seeking Alpha.

Шефът на Intel обясни, че разнообразието от задачи, които генеративните системи за изкуствен интелект са способни да решават, ще се изпълняват по-бързо, ако някои от изчисленията се извършват от страна на клиента и на ниво периферни изчисления.

Закъсненията, възникващи на етапа на прехвърляне на данни от облака и обратно, неизбежно намаляват ефективността на работата с AI системите, така че част от изчислителното натоварване трябва да падне върху периферната инфраструктура и клиентските устройства.

Освен това, по отношение на консумацията на енергия, използването на локални AI ускорители е оправдано, смята Пат Гелсингер. Процесорът Meteor Lake е способен да консумира десетки ватове и да обработва заявка за секунда или две. В носимите устройства като слуховите апарати в бъдеще също ще бъдат вградени ускорители, които консумират не повече от 10 микровата.

Според ръководството на Intel, изчислителното натоварване в областта на изкуствения интелект ще бъде разпределено между различни ешелони устройства. „Ще вградим AI във всеки продукт, който ще пуснем, независимо дали е клиентско устройство, периферна платформа за търговия на дребно или производство, или център за данни на корпоративно ниво, който консумира 10 мегавата“, обобщи Гелсингър.

Клиентите на компанията, според него, ще могат да обработват част от данните за езиковите модели локално, осигурявайки необходимото ниво на информационна сигурност. Гелсингър подчерта твърдата вяра на Intel в идеята за „демократизиране на изкуствения интелект“.

Коментари по темата: „Intel ще вгради изкуствен интелект във всички свои процесори”

добавете коментар...

  1. Техник- Монтажи

    За демократизиране не знам ,но осирането с този нов вид хардуер ще е пълно и ще надгради тотално следенето в Win 8, 10 и 11

  2. Истина

    Прав е и то много.
    Но чак па в слухов апарат – освен ако мисли да дийпфейква в реално време и така апаратчето да говори в ухото. То така може да е даже и щпионски хардуер а не слухов апарат.
    Но употребата на смартфоните особено от старите хора е потресаващо ниско и даже се ползва само вайбър(или друг клиент) и предимно за телефония онзи интернет е ползва само от инфлуенсъри и техните фенове под 20-30 години, точно тук ИИ може да помогне но ще минат години докато стигне и до нас.
    А и смартфоните не са с Интелски процесори какво ще направят там е въпроса.
    Скоро пак всичко ще се прави в САЩ и ще ни сащисат пак в всички смисъли на думата.
    Досега нищо не се ползва от интернет и компютрите от обикновения човек. но това ще промени нещата. Ако питаш застарялото поколение на запад ще разбереш колко е прав – те просто са тъпи и мързеливи и ИИ ще ги вкара в новия век.
    Ама колко повече ще бачкат не се знае

  3. Анонимен

    На настоящият етап това е глупаво, може да създаде големи проблеми. Но щом са решили да го правят. Intel имат дългогодишен опит с вграждането на софтуер в процесора. Може да се сравнят изображенията от google maps, преди и след като сложиха ИИ. Един конкретен пример на два скрийншота, който разглеждах днес.
    postimg cc / gallery / QtRnM1C
    В смартфоните ИИ е същата боза, има толкова по-важни въпроси, еми да карат така.

Коментар