В Австралия съхраняват енергия в силициеви тухли

Външен вид на централата със силициеви тухли и капацитет 1 MWh 
(снимка: 1414 Degrees)

Изследователски екипи постоянно търсят нови, по-ефективни начини за съхранение на енергия. Една такава иновативна система заработи в Австралия – енергията се съхранява в силициеви тухли, които могат да се нагряват до 850° C.

Местната компания 1414 Degrees пусна в експлоатация демонстрационен модул за съхранение на топлинна енергия по новата технология. Съоръжението използва високите топлинни свойства на силиция, за да обслужва високотемпературни индустрии, базирани на енергия без въглерод. Електричество от възобновяеми източници затопля въздуха и съхранява топлината в силициеви тухли, а при необходимост енергията се доставя до производствените инсталации.

Експерименталният модул SiBox с капацитет 1 MWh съхранява топлина в патентовани тухли SiBricks. Силицият се топи при температура от 1414 °C и има отличен топлинен капацитет, което позволява на инсталацията да издържа на работни температури до 800 °C. 

Преди пускането в експлоатация съоръжението SiBox успешно е преминало 32 фазови промени, работейки при температури на изхода от 700 до 850°C и осигурявайки непрекъсната работа от 6 до 12 часа при всяка зададена температура.

„Данните, получени по време на тестовете, са напълно в съответствие с очакванията за разработените инженерни инструменти и модели, което дава увереност в мащабирането на технологията SiBox“, казват от компанията. „Вътре в централата с капацитет 1 MWh тухлите SiBricks работеха надеждно и беше установено, че са в отлично състояние след визуална проверка“.

Ядрото на иновативната акумулаторна инсталация е от силициеви тухли
(снимка: 1414 Degrees)

Компанията твърди, че демонстрационният модул вече е офлайн и е готов за непрекъснат цикъл и тестове за разреждане през следващите 12 месеца, за да завърши фазата на валидиране. „През следващите месеци нашите инженери ще използват резултатите от демонстрационния модул, за да разработят SiBox в търговски мащаб до 100 MWh“, се казва в о официално прессъобщение.

Разработването на демонстрационния завод SiBox е подкрепено от нефтения и газов гигант Woodside, който е инвестирал в проекта 1,3 милиона долара, съобщи PV Magazine. Като част от тази сделка, Woodside вече може да разработва и комерсиализира технологията SiBox.

Това не е единственият подобен проект. Съхранението на енергия в тухли и стопилки се поддържа от редица инвестиционни лидери. Например, Бил Гейтс осигури финансова подкрепа на компанията Rondo Energy, която в момента изгражда най-големия завод в света за производство на термоакумулиращи тухли в Тайланд.

Коментар