Китай провали важна сделка на Intel

Китайският антимонополен регулатор осуети придобиването на Tower Semiconductor от Intel
(снимка: CC0 Public Domain)

Intel не успя да договори покупката на израелския производител на чипове Tower Semiconductor и сега ще трябва да плати неустойка в размер на няколкостотин милиона долара. Според пазарните наблюдатели, провалът е резултат от действията на китайския антимонополен регулатор.

Близо година и половина служители на регулатора проучваха сделката, но не стигнаха до окончателно решение. Това може да се тълкува като тих саботаж от страна на китайските власти в отговор на санкциите на САЩ.

Освен че не успя да придобие ценен актив в преследването на лидерство в производството на чипове по договор, Intel ще трябва да плати на Tower неустойка в размер на 353 милиона долара, заради провала на сделката, съобщи Ройтерс, позовавайки се на говорител на компанията.

Intel се отказва от сделката, защото не успя да привлече подкрепата на антитръстовите регулатори в срока, договорен предварително като част от споразумението с Tower. Компанията не разкри подробности за естеството на проблемите с регулаторите, но според Ройтерс, придобиването на Tower Semiconductor не е получило одобрението на Държавната администрация за регулиране на пазара на Китай (SAMR), която действа и като национален антитръстов регулатор.

Intel обяви споразумение за придобиване на Tower Semiconductor в средата на февруари 2022 г. за сумата от $5,4 млрд. Двете компании планираха да приключат сделката в рамките на една година, което изискваше одобрение от регулаторите в няколко страни.

До март 2023 г. тази задача беше практически решена – оставаше само да се привлече подкрепата на SAMR. По неизвестна причина антимонополният орган на Китай забави издаването на одобрение. Въпреки това Intel остана оптимист за резултата от работата на китайския отдел и очакваше да приключи сделката до края на юни 2023 г.

Причините, поради които регулаторът не взе решение за сделката в продължение на година и половина не са известни. В контекста на технологичната конфронтация между Вашингтон и Пекин актът на пасивен саботаж, демонстриран от китайските антимонополни служители, може да се разглежда като асиметричен отговор на Китай на американските санкции, целящи да забавят развитието на националната полупроводникова индустрия на азиатския конкурент.

През октомври 2022 г. Министерството на търговията на САЩ, по предложение на администрацията на президента Джо Байдън, затегна правилата за доставка на чипове в Китай, разработвани с използване на американски технологии. По-специално Белият дом започна планирано да налага ограничения върху производителността на полупроводниковите продукти, доставяни в Китай.

В края на май 2023 г. китайските власти забраниха използването на чипове, произведени от американската компания Micron, в редица сектори на местната икономика. А този месец влязоха в сила китайските ограничения върху износа към САЩ на галий и германий, използвани в производството на чипове.

Tower Semiconductor е израелска компания, основана през 1993 г. върху “останките” на американската National Semiconductor. Тя произвежда интегрални схеми, използвайки специални технологични процеси, CMOS сензори, енергонезависима памет и MEMS.

Компанията има общо седем производствени обекта, разположени в Израел, САЩ и Япония. Технологичните процеси на Tower Semiconductor позволяват производство на чипове на полупроводникови пластини с диаметър 150, 200 и 300 мм.

Клиенти на Tower ска Broadcom, On Semiconductor, Samsung, Semtech, Skyworks Solutions и самата Intel. За нея израелците произвеждаха инфрачервени сензори, които след това се използваха в камерите RealSense.

Покупката на Tower Semiconductor се вписва добре в текущата стратегия за развитие на Intel, приета през 2021 г. и реализирана под ръководството на главния изпълнителен директор на компанията – Пат Гелсингер. Планът цели да превърне Intel в един от големите световни производители на чипове по договор чрез автономното бизнес подразделение Intel Foundry Services (IFS).

Преминаването на Tower Semiconductor под контрола на Intel би позволило на американския производител на чипове да постигне редица важни цели. Intel ще има успешен, добре установен бизнес за договорно производство на чипове с лоялни клиенти и постоянен поток от приходи.

Освен това сделката би осигурила на Intel много предприятия за производство на полупроводници, използвани в автомобилната индустрия. В допълнение към оборудването, Intel щеше да получи широк набор клиенти и съвременни технологии, екип от успешни и опитни мениджъри, които имат представа за това как се изгражда бизнесът с производство на чипове по договор.

Коментар