Бизнесът: Хибридната работна среда и AI определят 2023 г.

Хибридният модел на работа и използването на изкуствен интелект са все по-широко застъпени в бизнеса (снимка: CC0 Public Domain)

Използването на изкуствен интелект в бизнеса и ежедневието беше една от основните теми на ежегодната дилърска среща на Поликомп, която дистрибуторът организира в края на миналата седмица в х-л Хаят, Правец, под мотото “Идеи, които вдъхновяват”. Наред с AI, срещата се фокусира върху съвременните условия за работа в хибридна среда, дигиталната трансформация, киберсигурността и възможностите за европейско финансиране на иновативни проекти.

“С помощта на изкуствения интелект  могат да се решат задачи от ежедневието, образованието, производството и т.н. Нашата мисия е като познаваме нуждите на клиентите, да предложим подходящите решения”, каза Надежда Генова, главен оперативен директор на Поликомп, в приветствието си към дилъри, партньори и представители на различни фирми и организации.

Данните от проучване на агенция CBN от юли 2023 г. показват, че 11 на сто от анкетираните компании използват изкуствен интелект всеки ден по няколко пъти, 37% правят това при необходимост, а 17% изучават AI в момента.

Десетки представители на ИКТ бизнеса дискутираха актуални тенденции и проблеми на пазара по време на дилърската среща на Поликомп (снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Цифровизацията у нас обаче тотално изостава, заяви Людмил Стойчев, управляващ съдружник в CBN. 460 хиляди нови дигитални работни места са необходими в десетте основни индустрии у нас, за да достигнем средните нива в ЕС. Очаквано, ИТ индустрията е най-добре представена в дигитализацията.

“В три от индустриите – ИТ, търговия и професионални услуги – дигитализацията е над 50%. С най-голям потенциал за нови дигитални клиенти са секторите търговия, производство, строителство, транспорт и съхранение”, посочи Стойчев.

11 на сто от анкетираните компании използват изкуствен интелект всеки ден по няколко пъти, цитира данни от проучване Людмил Стойчев, управляващ съдружник в CBN
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

За ролята на AI в обучението говори Кирил Русев – създател на образователния софтуер “Class Buddy”, с който само за две години са решени 4 милиона задачи и са отворени над 1000 класни стаи. “Залагаме на вдъхновението. C платформата ClassBuddy предлагаме процес на учене чрез малки стъпки. Първата компания сме, която използва изкуствения интелект в образованието”, каза той.

Идеята за интерактивно обучение започва да се осъществява от 2009 година, а основната цел на инициативата е децата да се включат активно в образователния процес, и то с ентусиазъм, обясни Русев. “През 2009-та нямаше много възможности, започнахме с един компютър и една безжична мишка, с които проведохме урок с интерактивно съдържание”.

“Първата компания сме, която използва изкуствения интелект в образованието”, казва Кирил Русев, създател на образователния софтуер ClassBuddy (снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Хибридният модел на работа вече е широко застъпен в бизнеса, за сметка на старите модели, които не са ефективни. “В последните една-две години хибридната среда се наложи много рязко и ние не бяхме готови за това. Вече всеки може да работи отвсякъде и това е бъдещето”, заяви Стамен Петров, мениджър партньори в НР.

Според него, повечето хора искат да работят дистанционно. Ето защо компанията търси начин за обогатяване с AI на екосистемата от компютри, екрани, камери и други решения. Данни от проучване сочат, че шест от десет служители очакват да могат да работят от всяка точка, а 38 на сто от служителите в света вече имат такъв договор.

Хибридно работно място вече използват над 70% от компаниите по света, посочи Надежда Пенева, Xerox (снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Предизвикателствата за клиентите в хибридна среда са няколко:

  • продуктивността при работа в офиса и от вкъщи;
  • ИТ отделите са претоварени с работа по дигитализацията;
  • бюджетите са ограничени;
  • проблеми със сигурността – хората не са в офиса и не винаги може да се реагира веднага;
  • устойчивостта – свързана е с въглеродната неутралност.

Същевременно, хибридно работно място вече се използва в 71 на сто от компаниите по света, според проучване на Xerox, на което се позова Надежда Пенева. Това изисква ново оборудване и актуализиране на операционната система, коментира Сергей Дмитриев, мениджър в Microsoft за региона Източна Европа, Турция и Израел.

“В хибридна среда има около 2 милиарда устройства, лаптопите са 0,9 милиарда, а 0,5 милиарда са настолните компютри и работните станции. Пазарът на тези устройства ще се разраства, както и този за приложения”, посочи Дмитриев.

Х-л Хаят в Правец беше домакин на ежегодната дилърска среща на Поликомп
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

На фона на разпространението на хибридния модел на работа, става още по-остър проблемът със сигурността. България е на 26-то място по дейностите, свързани със сигурността в ЕС, под данни на Евростат, които цитира Людмил Стойчев. 12% от предприятията у нас (с над 10 служители), което е около 31 хиляди фирми, са имали инциденти, свързани със сигурността. На второ място сме в ЕС по този показател, допълни той.

Рада Станева

Рада Станева

Коментар