Intel ще произвежда чипове за конкурента Arm

Новата стратегия на Intel предвижда компанията да стане един от водещите производители на чипове по договор (снимка: Intel)

Задава се интересно сътрудничество между Intel и Arm, по силата на което американската корпорация ще произвежда чипове по договор за своя британски конкурент, чиято процесорна архитектура се използва масово в мобилните устройства, а вече навлиза и в компютрите.

Индустриалният анализатор Минг-Чи Куо от TF International Securities твърди, че Arm ще излезе на пазара със свои собствени чипове, използвайки технологията Intel 18A. “Сътрудничеството между Arm и Intel надхвърля широката оптимизация на възлите на първата (Arm) за технологичния процес на последната (Intel). Arm вероятно ще закупи чипове от Intel”, смята експертът.

В момента Arm единствено разработва архитектури и завършени ядра, но обикновено същите тези ядра изначално са ориентирани за производство с използване на специфичен технологичен процес. И ако някое ново поколение ядра Arm е оптимизирано за Intel 18A, вероятно много компании ще направят поръчки за процесори в заводите на Intel.

Според Nikkei, Intel има за цел да стане вторият най-голям производител на чипове по договор в света до 2030 г. За да направи това, компанията ще трябва да изпревари Samsung, който в момента заема това място, отстъпвайки само на тайванската TSMC.

Intel отдавна участва в договорното производство на чипове, но доскоро този бизнес носеше малък дял от приходите на компанията. Ситуацията се промени, след като полупроводниковият гигант създаде подразделението Intel Foundry Services и като част от нова стратегия обяви, че ще стане производител по договор, тоест ще произвежда продукти за други компании, както правят Samsung и TSMC.

Според анализатори на TrendForce, делът на TSMC на пазара на услуги за производство на чипове по договор е 56,4% през второто тримесечие на 2023 г., в сравнение с 60,2% три месеца по-рано. В същото време Samsung успя да засили позициите си и зае 11,7% от разглеждания пазар, в сравнение с 9,9% през първото тримесечие на 2023 г. Челната тройка включва GlobalFoundries (6,7%), докато Intel не се споменава в това проучване.

Уолстрийт Джърнъл твърди, че в края на 2022 г. договорният бизнес на Intel е донесъл около 895 милиона долара приходи на компанията, което възлиза на не повече от 2% от общите ѝ приходи. Портфолиото от поръчки достигна 4 милиарда долара към средата на 2023 г. В същото време Intel не успя да сключи споразумение с нито един от големите разработчици на чипове, с изключение на тайванската MediaTek.

Коментар