Скот Хънтър, Microsoft: Ще направим .NET най-бързия фреймуърк

Скот Хънтър, вицепрезидент „Управление на програми за Azure” в Microsoft и разпознаваем лидер в областта на .NET, ще открие конференцията DevReach 2023 в София (снимка: личен архив)

“Ще продължим да инвестираме в това .NET да бъде най-добрата платформа за всички приложения. Една от мисиите ни е да направим .NET най-бързия фреймуърк”, сподели в интервю Скот Хънтър, вицепрезидент „Управление на програми за Azure” в Microsoft. Той ще открие конференцията за разработчици DevReach 2023 в София на 25-26 октомври, организирана от Progress, с лекция на тема „Създаване и скалиране на облачни нативни интелигентни приложения с .NET 8″. Разговаряме с него за иновациите в платформата, партньорството с Progess и ролята на изкуствения интелект в разработката на софтуер.

Г-н Хънтър, Вие ще откриете тазгодишната конференция DevReach в София. Бихте ли разкрили в аванс основните акценти във Вашата лекция. Какво да очаква аудиторията на DevReach?

Вълнувам се, че ще разкажа за всички иновации, които идват с .NET 8. Една от новостите е сливането на сървърната страна на технологиите ASP.NET и клиентската страна в Blazor в унифицирана уеб платформа. Имаме и няколко вълнуващи фийчъри в програмния език C# като класови конструктори, наименования на типове и други.

Направихме огромни подобрения в нашата AOT (Ahead of Time Compile) технология, която позволява създаване на малки приложения с бърз старт и малко памет, което прави .NET конкурентна на нови фреймуърци като Go. И накрая, в лекцията си ще засегна иновациите, които създаваме в областта на облачните нативни приложения и изкуствения интелект.

Ангажиран сте тясно с екипите на Progress в САЩ и България в създаването на продукти за разработчици. Разкажете повече за възможностите и предизвикателствата в тази съвместна работа?

Партньорството ни с Progress през годините е невероятно. Чудесно е, че това партньорство подсигури наличността на всички WinForms и WPF контроли от .NET Framework за по-новата .NET. И най-важното, радва ни подкрепата, която получаваме от Progress в посока на Blazor, тъй като това е най-бързо растящият фреймуърк в .NET областта.

Какви нови възможности ще разкрие платформата .NET 8 за създаване на приложения за програмисти?

.NET 8 продължава мисията .NET да бъде платформата, с която всеки програмист да може да създава всякакво приложение. .NET MAUI, нашият фреймуърк за създаване на кросплатформени нативни клиентски приложения, ще се развива все повече. В ASP.NET сливаме клиентските и сървърните уеб фреймуърци, за да създадем унифицирана платформа.

И разбира се, продължаваме да подобряваме подкрепата си към създаването на нативни Windows приложения. Имаме нов облачен нативен фреймуърк, който ще пуснем в Preview версия. И накрая, чрез поддръжката на AOT осигуряваме по-висока конкурентоспособност на .NET срещу по-нови езици като Go.

Какво е бъдещето на разработката на софтуер с .NET?

Ще продължим да инвестираме в това .NET да бъде най-добрата платформа за всички приложения. Ще продължим да иновираме със C#, за да бъде .NET достъпна за хората, използващи всякакви програмни езици. Една от мисиите ни е да направим .NET най-бързия фреймуърк, така че клиентите ни да знаят, че приложенията им ще работят с най-добрата продуктивност, най-ниската памет, като продължават да помагат на софтуерните инженери да бъдат продуктивни.

Можем да направим това, защото в Microsoft използваме .NET в голям мащаб в основата на продукти като Azure Active Directory, Microsoft Teams, Microsoft 365, Bing и още много други. Създавайки приложения с .NET, вие знаете, че са разработени с възможност за скалиране, защото и ние в Microsoft използваме платформата по същия начин. А ние винаги сме в крак с тенденциите в индустрията като AI, AOT, Cloud Native и др.

Изкуственият интелект има все по-значима роля в разработката на софтуер. Как AI улеснява работата на програмистите и може ли да способства за създаване на по-умни приложения? Какво мислите за опасенията, че AI може да отнеме работата на програмистите?

Вълнувам се за всички иновации в областта на AI. Първо искаме да подсигурим, че .NET е страхотна платформа за разработване на приложения, базирани на изкуствен интелект. Преди години добавихме ML.NET към .NET, което внесе класическото машинно обучение. Тази година нашият екип Azure SDK вкара всички Open AI SDK в .NET, чрез което всички технологии на Open AI са достъпни на .NET.

Ще видите от нас много примери през тази и следващата година, с които помагаме на софтуерните инженери да вкарат AI в приложенията си. С GitHub CoPilot ще направим живота на програмистите по-лесен, като нашите инструменти ще поправят кода и ще им помагат да пишат код. Но в края на краищата това са само инструменти, които могат да правят предложения. Софтуерният инженер трябва да направи правилния избор.

Коментар