Страните от Г-7 договориха принципи и кодекс на изкуствения интелект

Изкуственият интелект постепенно влиза в регулация от най-високо ниво
(снимка: CC0 Public Domain)

Лидерите на Голямата седморка (Г-7) подписаха Споразумение относно международните ръководни принципи за изкуствен интелект и Доброволeн кодекс на поведение за разработчиците на AI. Това стана в рамките на “Хирошимския AI процес” – форум, посветен на перспективите и предизвикателствата на изкуствения интелект.

Документите ще допълнят международно обвързващите правила, които в момента се финализират от законодателите на ЕС съгласно Закона за изкуствения интелект, отбелязва Европейската комисия.

Единадесет ръководни принципа, приети от лидерите на Г-7, дават насоки за осигуряване на безопасността и надеждността на технологиите за организациите, които разработват, внедряват и използват усъвършенствани AI системи.

Насоките включват ангажименти за намаляване на риска и злоупотребите, идентифициране на уязвимости, насърчаване на отговорно споделяне на информация, докладване на инциденти и инвестиции в киберсигурност, както и система за етикетиране, която позволява на потребителите да идентифицират съдържание, генерирано от AI.

Принципите, базирани на резултатите от проучване на заинтересованите страни, бяха разработени от ЕС заедно с други членове на Г-7 в инициатива, известна като “Хирошимски AI процес”. Те послужиха като основа за разработване на кодекс, който ще предостави подробни и практически насоки на организациите, разработващи AI, и ще насърчи отговорното управление на изкуствения интелект по света.

И двата документа ще бъдат прегледани и актуализирани, ако е необходимо, включително чрез консултации с множество заинтересовани страни, за да се гарантира, че са подходящи за целта и отговарят на изискванията на бързо развиващата се технология.

Лидерите на Г-7 призоваха организациите, разработващи съвременни системи за изкуствен интелект, да се ангажират да използват принципите, провъзгласени в приетите документи, в своята дейност.

“Хирошимският AI процес” беше създаден на срещата на върха на Г-7 на 19 май 2023 г., за да насърчи развитието на модерни системи за AI на глобално ниво. Инициативата е част от по-широк международен дебат за това как да се ограничи развитието на изкуствения интелект.

„Потенциалните ползи от AI за гражданите и икономиката са огромни. Ускоряващото се развитие на AI обаче носи и нови предизвикателства. Вече като регулаторен лидер със Закона за изкуствения интелект, ЕС изпълнява ролята си за създаване на бариери и управление на AI на глобално ниво”, заяви президентът на Европейската комисия – Урсула фон дер Лайен.

Тя призовавам разработчиците на изкуствен интелект да подпишат и приложат този кодекс за поведение на изкуствения интелект възможно най-скоро.

Коментар