OLED телевизорите: наистина ли матриците изгарят?

Съвременните OLED телевизори имат значително по-дълъг живот на дисплеите
(снимка: CC0 Public Domain)

Дисплеите с органични светодиоди (OLED) несъмнено са най-добри по отношение на цветопредаване, контраст, дълбочина на черното, време за реакция и други характеристики. На тях обаче се приписва съществен недостатък, поради който някои потребители се ориентират към по-простите, но надеждни QLED решения.

Става въпрос за изгарянето на OLED матриците в съвременните телевизори. Струва ли си да се страхувате, как производителите се борят с него и как да предотвратите появата на този неприятен дефект?

Защо матриците изгарят?

OLED технологията не е нова. Първите модели бяха пуснати на пазара от LG в началото на 2010-те години. И по това време изгарянето беше всеобхватен недостатък на всички OLED телевизори. Това се дължи на факта, че матрицата използва органични съединения, които имат период на полуразпад, тоест те губят свойствата си с течение на времето, и то доста бързо.

Технологични подобрения

С развитието си, OLED технологията претърпя редица промени. Една от ключовите е промяната на състава на самите органични съединения. Водородът беше заменен от по-тежкия, по-издръжлив и топлоустойчив деутерий.

В допълнение, производителите в лицето на LG частично решиха проблема с остатъчното изображение и изгарянето като цяло: телевизорите с OLED матрици започнаха да се допълват с набори от програми за безопасност, като OLED Care и Screensaver. Те следят яркостта на статичните изображения или отделни елементи, изключват екрана при дълги периоди на бездействие и стартират алгоритъм за възстановяване след дълги сесии.

Всичко това значително удължи живота на органичните диоди и позволи да се избегне изгарянето на матриците при продължителна и интензивна употреба.

Как да предотвратим изгаряне

Въпреки усъвършенстването на технологиите, има редица сценарии, при които ресурсът на матрицата и диодите се изразходва много по-бързо. Ето няколко правила, които, ако ги спазвате, ще можете да избегнете повреди и да получите постоянно висококачествена картина през целия живот на телевизора:

Не допускайте престои. Статичните изображения са един от основните врагове на OLED дисплеите. Не оставяйте менюто и приложенията на Smart TV включени за дълго време. Опитайте се да не пускате телевизора във фонов режим. Ако гледате телевизионни програми и друго съдържание със статични елементи (табло с резултати в спортни мачове или икона на YouTube канал в ъгъла), сменяйте програмите, които гледате, по-често или стартирайте програма за възстановяване на диоди (поне 2 пъти годишно при редовна употреба).

Регулирайте яркостта. Модерните OLED телевизори имат вградени сензори за светлина и могат самостоятелно да регулират яркостта на изображението – тук не е необходимо да променяте нищо. Ако телевизорът ви няма такава функция и осветлението ви позволява да намалите яркостта, без да навредите на наситеността, тогава е по-добре да намалите този показател с 10-20%.

Не деактивирайте системите за защита. Софтуерът за защита от раздела OLED Care трябва винаги да е включен. Той сработва веднага, но все пак си струва да проверите дали е активиран.

Не купувайте демонстрационни мостри. Телевизорите за демонстрационни цели често се предлагат с добра отстъпка. Но докато това не е толкова критично за LED и QLED моделите, по-добре не купувайте демонстрационни телевизори с OLED екрани.

Заключение

OLED екраните имат намален живот на диодите и са склонни към изгаряне, но в съвременните модели от най-новите поколения (след 2021 г.) този проблем е загубил своята актуалност, поради промени в състава на диодите и защитните функции.

В по-голямата си част слуховете за критичността на изгарянето са продукт на маркетинговите дейности на конкурентите, които популяризират собствените си екрани, използващи квантови точки (QLED).

Коментари по темата: „OLED телевизорите: наистина ли матриците изгарят?”

добавете коментар...

  1. Da

    На случайно има голяма разлика на цените 65 инчовия на Sony струва три-четири хиляди а 77 инчови и нагоре струват над 6000 колкото е по-голям толкова ще е по надежден

  2. Тинджи

    И как се разбира, че изгарят? Смятам да купя ОЛЕД Сони48 инча 9К А около 2900 – 3000 лв. Колко г ще изкарам – новини, филми ,спорт, туризъм, ….

  3. dovolno

    просто телевиор

  4. ВъзможноЕ

    6 години ползвам олед на лг и няма никакви проблеми с матрицата. Ако се ползва нормално не е оставен за фонов шум на един канал по цял ден няма проблеми

  5. Миро

    От 2011г.съм с тв Oled LG,още работи,а беше мостра намален с 40 процента

  6. Ali Baba

    Глупости!
    И най-новите модели изгарят…

Коментар