ASUSTOR Flashstor – повратен момент в мрежовото съхранение

NAS устройството Flashstor има аскетичен дизайн в черно и наклонени страни

Обикновено NAS устройствата за съхранение използват класически твърди дискове и по-рядко SATA SSD. В същото време в персоналните компютри масово навлизат по-бързите и компактни M.2 NVMe SSD модули. С новите си NAS продукти Flashstor компанията ASUSTOR променя играта – това са мрежови сторидж устройства, проектирани специално за бързите M.2 NVMe SSD, които обещават скоростни предимства за потребителите при изграждане на домашния мултимедиен център, стрийминг и работа с професионални приложения.

Новата NAS серия на ASUSTOR включва два продукта: Flashstor 6 FS6706T и Flashstor 12 Pro FS6712X. Те са еднакви като дизайн и в повечето характеристики – процесор, памет и т.н., но имат две съществени разлики. Докато FS6706T може да приеме 6 модула M.2 NVMe, версията M.2 NVMe побира 12 такива модула. Освен това FS6706T разполага с два LAN порта 2.5GbE, а по-големият модел FS6712X е снабден с единичен 10GbE порт.

Тези устройства предлагат на създателите на съдържание и ентусиастите едновременно голям капацитет и висока скорост на съхранение на игри, снимки и видео. В ролята си на медиен център могат да се използват за възпроизвеждане на висококачествено видео 4K 60Hz и аудио, включително за стрийминг в социалните мрежи и YouTube.

Дизайн

Външният вид на Flashstor е необичаен за NAS устройствата. Моделът не прилича на кутиите, които сме свикнали да виждаме в категорията мрежов сторидж. По-скоро наподобява рутер или конзола за игра и изглежда аскетично с черния си цвят и наклонените страни.

Почти всички портове, включително HDMI, USB, LAN и оптичен S/PDIF изход, са разположени на гърба, докато отпред има само един порт USB 3.2 Gen 2. PCIe слотовете за M.2 SSD модулите с форм-фактор 2280 са достъпни след отваряне на един панел отдолу на устройството. А с отваряне на два винта на задната страна се разкриват два SoDIMM слота за RAM паметта.

На предния панел има само един USB порт, отгоре са индикаторите за състоянието

ASUSTOR набляга на ефективното и безшумно охлаждане. На дънната платка са изрязани широки дупки за SSD модулите, за да се улесни въздушният поток около тях. Вентилаторът е тих, като на празен ход Flashstor издава само 18,7 децибела звук.

NAS устройството има компактни размери – 48,3×308,26×193 мм и тежи 1,35 кг, тоест удобно е за разполагане на всякакви места и се пренася лесно.

Характеристики и приложения

И двата модела на Flashstor са проектирани на базата на 10-нм процесор Intel Celeron N5105 – четириядрен, с тактова честота до 2,9 GHz и Intel UHD Graphics, който предлага с до 31% по-висока производителност спрямо предишното поколение Intel J4125.

В базовите си конфигурации Flashstor 6 и Flashstor 12 Pro включват по 4 GB RAM DDR4-2933, която може да се разширява до 16 GB, колкото е способен да адресира процесорът Celeron N5105 в двуканален режим. Можете да добавите още един модул 4 GB, или да конфигурирате NAS устройството с един или два модула по 8 GB, като в последния случай ще оползотворите пълния му капацитет по отношение на RAM паметта.

Задният панел на Flashstor с двата червени LAN порта 2.5GbE

Flashstor се нуждае поне от едно инсталирано M2.2 NVMe устройство, за да работи. Към момента на пазара вече се предлагат такива SSD-та с капацитет до 8 TB, така че възможната максимална конфигурация при Flashstor 6, например, е 48 TB или 40 TB с RAID 5. В по-масовия случай, ако използвате SSD-та по 2 TB, може да си направите NAS с капацитет от 10 TB и RAID 5 надеждност.

FS6706T разполага с два LAN порта 2.5GbE. Ако мрежовата инфраструктура не поддържа пълната им скорост, тези портове автоматично ще преминат към 1GbE или дори 100Mbit. За домашните потребители 2.5GbE осигурява значително подобрение в скоростта спрямо гигабитовия Ethernet и бързо се превръща в де факто стандарт.

FS6706T поддържа функцията SMB Multichannel, която позволява на един клиентски компютър да получи цялата честотна лента, ако е свързан с два 2.5GbE порта.

Но дори комбинирани, двата 2.5GbE отстъпват на пропускателната способност на единичния 10GbE, с който е оборудван моделът FS6712X. Това, разбира се, се отразява и чувствително на разликата в цените на двете устройства, наред с двойно повечето PCIe слотове за M.2 SSD при FS6712X.

Flashstor 12 Pro се отличава с ултрабързия си LAN порт 10GbE

Една потенциална мрежова конфигурация е да включите компютъра си директно в единия от 2.5GbE портовете, а другия порт – към комутатора в мрежата. Това ще ви даде непрекъсната честотна лента за качване на файлове в NAS, като същевременно ще позволи на други потребители да имат достъп до съдържанието.

Flashstor разполага и с набор от два USB 3.2 Gen 2 и два USB 2.0 порта, с които можете да използвате този NAS като компютър. Напълно възможно е да свържете екран през HDMI 2.0 порта на устройството, мишка и клавиатура през USB и след това да инсталирате офис приложения или да използвате уеб-приложения. USB портовете могат също да се използват за свързване на принтери и други периферни устройства за достъп през мрежата.

Типично приложение на Flashstor е стриймингът на висококачествено видео

ASUSTOR поддържа и графичен интерфейс за HDMI, което прави NAS устройството просто решение за стрийминг услуги и медийни презентации. А наличието на S/PDIF оптичен изход е полезна функция за потребители, които искат да използват Flashstor като медиен сървър с аудио, пренасочено към звукова система Dolby.

В самия Flashstor не е предвидена възможност за инсталиране на твърди дискове. Но през USB 3.2 Gen 2 порта можете да свържете допълнителен блок с твърди дискове AS6004U от ASUSTOR и така да разширите значително сторидж капацитета на конфигурацията. Тази функция се поддържа от операционната система ADM 4.2, която позволява динамично разширяване на сторидж капацитета.

Основни характеристики на Flashstor 6 и Flashstor 12 Pro

Наличност и цена

Двата модела на ASUSTOR Flashstor са широко достъпни в търговската мрежа у нас от партньорите на Поликомп – официалния дистрибутор на ASUSTOR. Версията  Flashstor 6 FS6706T в конфигурация с 4 GB RAM се предлага за около 1082 лв. с ДДС, докато Flashstor 12 Pro FS6712X струва около 1850 лв. с ДДС. Гаранцията на устройствата е 36 месеца.

Коментари по темата: „ASUSTOR Flashstor – повратен момент в мрежовото съхранение”

добавете коментар...

  1. Иван

    Дъно с чипсет b450 и 6 pcie слота и 4GB рам е 200лв. Процесор много по-добър от смотания селерон е 200лв. Малка кутия и 6 преходника за nvm-e и захранване са 200лв. Какво толкова има за 600лв отгоре на хардуера? Софтуерът в повечето случай го има open source. Нещо е бъгнато в ценообразуването на тези насове.

Коментар