Изкуственият интелект заляга в националната сигурност на страните от ЕС

Изкуственият интелект ще се използва за биометрично наблюдение, отбрана и военни цели в ЕС (снимка: CC0 Public Domain)

Правителствата на Европейския съюз и законодателите от Европейския парламент се споразумяха за правила, по които ще се управляват системите с изкуствен интелект (AI), включително популярния бот ChatGPT.

Ройтерс се позовава на източник, запознат с преговорите, според който страните от ЕС искат да използват възможностите на изкуствения интелект в биометричното наблюдение за национална сигурност, отбрана и военни цели.

След дълги преговори, продължили 10 часа, правителствата на ЕС направиха компромис, за да получат подкрепа от законодателите, които се противопоставят на биометричния контрол.

Междувременно, над 50 организации от бизнеса и науката сформираха глобален AI алианс. Целта на обединението е да развива AI в условията на научна издържаност, безопасност, сигурност, разнообразие и икономическа конкурентоспособност.

Към момента разработките на изкуствен интелект се движат основно от големи компании и стартъпи като OpenAI, подкрепяна от Microsoft. Вчера Google официално пусна собствена система с изкуствен интелект, наречена Gemini. Тя се позиционира като „убиец” на ChatGPT от OpenAI.

Коментар