Китай търси тъмна материя в подземна лаборатория

В лабораторията, изградена под планинската верига Дзинпин, китайски учени ще извършват уникални експерименти (снимка: Xinhua)

Китай построи и пусна в експлоатация най-дълбоката лаборатория в света, където учените ще провеждат физични експерименти и дори ще търсят неуловимата тъмна материя.

Изградена на дълбочина 2400 м под планинската верига Дзинпин, лабораторията има обем 300 хиляди м³, съобщи агенция Синхуа. Много малко частици от космоса проникват на такава дълбочина, което ще позволи извършване на уникални експерименти и изследвания, вкл. търсене на тъмна материя.

Първата фаза от проекта приключи още през 2010 г. По това време обемът на помещенията беше само 4 хиляди м³. Вторият етап започна през 2020 г. и доведе до появата на гигантско съоръжение с обем приблизително 120 олимпийски басейна.

Лабораторията е интердисциплинарна – в нея работят екипи от физици, астрофизици, космолози, геолози и дори лекари. Така например, именно медици от лабораторията откриха там молекули, адаптирани да съществуват в условия на нисък радиационен фон – те са ценни като молекулярни мишени за противоракова терапия.

Но основните научни обитатели на подземната лаборатория са физици. В сравнение с повърхността на Земята, приблизително една милионна от космическите частици проникват на такава дълбочина. Следователно, за целите на експериментите е възможно да се създаде много чувствителен фон, който няма да бъде задръстен с космически „боклук”.

Китайските учени се надяват, че условията в лабораторията ще улеснят търсенето на тъмна материя, която не се проявява по никакъв начин в електромагнитния спектър и следователно не може да се открие с традиционните методи.

Коментари по темата: „Китай търси тъмна материя в подземна лаборатория”

добавете коментар...

  1. Българин

    Учете китайски! Там е бъдещето.

  2. АЗ

    БРЕЙ, ТИЯ КРЪСТИЛИ ЦЯЛА ПЛАНИНА НА ТОЯ…

Коментар