Пирамидален вятърен генератор издържа на 30-метрови вълни

Генераторът се изгражда и поддържа на сушата, след това се закача и изтегля в морето
(снимка: T-Omega)

Умален прототип на пирамидален офшорен вятърен генератор минава тестовия изпитания в Съединените щати. Твърди се, че конструкцията ще може да издържи на вълни с височина до 30 метра.

За всеки тон повърхностна част на офшорна вятърна турбина са необходими четири тона подводен баласт, което прави подобни проекти изключително скъпи. Решението може да бъде плаващи вятърни генератори с пирамидален дизайн вместо традиционния „вентилатор на пръчка”.

По-рано тази седмица в САЩ беше пуснат първият прототип на такъв вятърен генератор, който ще позволи на проектантите да оценят иновацията в реални условия. Прототипът в мащаб 1:16 е инсталиран от компанията T-Omega близо до Ню Бедфорд, щата Масачузетс, съобщи за иновацията NewAtlas.

Преди това T-Omega, която разработи уникален дизайн на офшорен вятърен генератор, проведе тестове за плаваемост на прототип в мащаб 1:60. Твърди се, че конструкцията ще може да издържи на вълни с височина до 30 метра.

Крайната (или междинна) цел на компанията е изграждането на 10 MW вятърна турбина с височина 119 м със страни 70 м и ротор с диаметър 198 м. Очакваното тегло на съоръжението е от 1200 до 1800 тона.

Пирамидалният дизайн на опората на поплавъците ще създаде две точки за поддържане на оста на ротора заедно с генератора. Две опорни точки за ротора ще намалят натоварването на лагерите. Благодарение на поплавъците и точката на закрепване на котвата в долната част, конструкцията ще се разгъне независимо от вятъра.

За ремонт и поддръжка трапецовидният плаващ генератор може да бъде теглен до сух док, което намалява разходите за поддръжка на място и елиминира необходимостта от наемане на скъпи плаващи кранове.

Подобен проект разработва и френската компания Eolink. Миналия септември тя получи инвестиция от около 23 милиона долара от испанската Acciona Energy и фирмата за управление на проекти Valorem. Тези пари ще бъдат използвани за изграждане на 5MW прототип, който до 2024 г. трябваше да бъде тестван на площадката SEM-REV във френските води на Атлантическия океан, но това все още не се е случило.

Офшорните вятърни генератори могат да са по-ефективни от крайбрежните, тъй като ветровете в открито море обикновено са по-силни. Но в открито море „ветрило на пръчка” е почти невъзможно решение, поради големите дълбочини, докато за плаваща вятърна турбина с трапецовидна конструкция това не е проблем. В идеалния случай LCoE (нивелираните разходи за електроенергия) от такива системи се очаква да бъде около $50 на MWh, което е много ефективно.

Коментар