TSMC е готова с прототип на 2-нанометров чип

TSMC е близо до серийното производство на 2-нанометрови чипове
(снимка: TSMC)

Тайванският производител на чипове по договор TSMC показа 2-нанометров прототип на своите клиенти Apple и Nvidia. Конкурентът Samsung, от друга страна, се надява на поръчки за такива чипове от Qualcomm.

TSMC продължава да доминира на пазара за договорно производство на полупроводници по отношение на стойността, докато Samsung наваксва. Битката между двете компании за клиенти на напреднали литографски процеси продължава с неотслабваща сила. Докато TSMC вече предлага 2-нм образци на Apple и Nvidia, Samsung планира да започне производство на 2-нм чипове за Qualcomm.

Според източници на Файненшъл Таймс, TSMC вече е демонстрирала прототипи на своите 2-нм продукти на големи клиенти, включително Apple и Nvidia, и се надява да започне масово производство на такива чипове през 2025 г. По правило, мобилните чипове първи преминават към използване на новите технологии на TSMC, така че Apple от тази гледна точка остава най-вероятният кандидат за статута на „пионер” в 2-нм чипове.

Производителят на iPhone вече използва 3-нм процесори M3 в своите мобилни устройства и скоро ще започне да ги вгражда в лаптопи и таблети. TSMC вярва, че до момента, в който се появи на пазара, нейната 2-нм технология ще бъде най-модерната както по отношение на плътността на транзисторите, така и по отношение на енергийната ефективност.

Samsung също напредва. Корейската компания започна да произвежда 3-нм чипове няколко месеца по-рано от TSMC и първа овладя транзисторната структура с окръжаващ гейт (GAA). Но на практика дори най-простата версия на нейната 3-нм технология не позволява добив на повече от 60% използваеми чипове в условия на масово производство и тъй като дизайнът на продукта става по-сложен, процентът на дефектите се увеличава.

Samsung се надява да започне серийно производство на 2-нм продукти по своята SF2 технология през 2025 г. Наличието на опит в производството на GAA транзистори ще позволи на компанията да премине сравнително гладко от 3-нм към 2-нм технология.

Според неофициални източници, Samsung се опитва да привлече Qualcomm със своя 2-нм технологичен процес. Американският разработчик на чипове изостави 4-нм технология на Samsung и се върна към TSMC. За южнокорейския гигант е важно да осигури прилично ниво на качество на своите 2-нм продукти, за да привлече отново Qualcomm и други клиенти.

Проблем остава и спецификата на бизнес структурата на Samsung. Компанията се опитва както да произвежда чипове за смартфони на конкурентни марки, така и самостоятелно да ги разработва за собствените си нужди. Някои потенциални клиенти просто се страхуват, че техните разработки ще попаднат в ръцете на конкурент и затова не бързат да си сътрудничат със Samsung като производител на чипове по договор.

Intel, от трета страна, мечтае да стане основен контрактен производител на чипове и наскоро за първи път влезе в десетте най-големи играчи на този пазар. Още в края на следващата година Intel се надява да започне производство на чипове по технологичен процес 18A, но според TSMC този процес е сравним с нейната 3-нм технология.

Nvidia наскоро намекна, че няма нищо против да има трети изпълнител на поръчки за чипове в лицето на Intel, докато AMD още през юли изрази готовност да разгледа по-отблизо други производствени партньори в допълнение към TSMC.

Анализаторите на Bernstein смятат, че активно пропагандираната от Intel теза за необходимостта от намаляване на зависимостта на производствените вериги от Тайван на практика ще се сблъска с трезви изчисления. TSMC продължава да предлага най-добрата комбинация от цена, ефективност на процеса и надеждност като партньор.

Коментар