Помощник или Терминатор: изкуствен интелект се размножава и променя

В близко бъдеще всеки домакински предмет ще се превърне в „умен” спътник, способен да се адаптира и развива (снимка: CC0 Public Domain)

Изкуственият интелект се развива с шеметни темпове. Мнозина се страхуват от това и не без основание, предвид апокалиптичните сценарии на популярни научно-фантастични филми. Едно ново AI творение, замислено да служи на хората, повдига и тревожни въпроси.

Американският стартъп AIZip разработи изкуствен интелект, който може да създаде свои собствени копия за използване в областта на интернет на нещата. Засега говорим за много тясна среда на приложение, но вече възникват опасения.

AIZip се фокусира върху използването на малки AI модели в „ежедневни” IoT обекти. На първо място, това са спортните стоки – например маратонки, които ще се адаптират към походката на човек в реално време, или шлемове, които ефективно ще блокират околния шум, без да правят своя носител напълно глух.

„Напълно автоматизиран процес на разработка на изкуствен интелект ще позволи един вид нанопроизводство на AI, където с минимално човешко взаимодействие могат да се създават милиони специализирани, ефективно настроени модели, които реагират на показателите на локални сензори”, описва разработката Tom’s Hardware.

Интернет на нещата е област, в която разпространението на изкуствения интелект все още е ограничено. Причината са ниските изчислителни възможности на IoT устройствата, което обезсмисля пускането на големи AI модели на тях. Но тъй като мащабът на AI моделите намалява и изкуственият интелект придобива способност да създава оптимизирани микромодели с пропорционално намаляващи изисквания към изчислителната мощност, възможностите за прилагане на AI в тази област се разширяват.

Освен това има ясна тенденция към оборудване на буквално всичко възможно с микросензори, включително обувки, дрехи, стенни облицовки и т.н. Както казва техническият директор на AIZip и професор от Калифорнийския университет в Дейвис – Юбей Чен, в близко бъдеще ще видим обувки, които се адаптират към нашата походка въз основа на данни, получени от сензори, поставени върху тялото ни.

Чен вярва, че в бъдеще само изкуственият интелект, който бързо се адаптира към промените в тези данни, ще може да използва на практика данни от трилиони сензори. И точно това ще ви трябва за изкуствен интелект, който може да създава друг изкуствен интелект.

„Чрез използване на супер големи базови модели, малките модели ще могат да се развиват по-бързо от по-големите, така че тенденцията към подобрение ще благоприятства използването [на AI] в крайни устройства”, коментира главният изследовател на AIZip и професор по изкуствен интелект в MIT – Брайън Чеунг.

С други думи, говорим за това, че един широкомащабен универсален модел може бързо да създаде свое собствено високоспециализирано микроподобие и да го използва на нивото на IoT или биоинтерфейси.

„Свидетели сме на революция във взаимодействието човек-машина и интерфейсите мозък-компютър, подхранвана от напредъка в сензорната технология за мозъка и тялото”, казва проф. Герт Каувенберг от Калифорнийския университет в Сан Диего пред Tom’s Guide.

„Практическата обработка на огромния обем данни, идващи от тези сензори с техните високи нива на променливост и шум при работа в биологична среда, представлява голямо предизвикателство, което изисква мощен изкуствен интелект на всички нива, чак до физиологичния интерфейс”, добавя Каувенберг.

Според него, сензорите за мозъка и тялото във формат на носими устройства изискват ефективни модели с изкуствен интелект, които могат да бъдат внедрени на крайни устройства. Технологията на AIZip позволява създаване на революционни приложения в областта на био- и невроинженерството, които ще променят правилата на играта, смята професорът.

Изследователите от AIZip вярват, че техният подход ще позволи в бъдеще всеки домакински предмет да се превърне в „умен спътник, способен да се развива и адаптира”.

Остава открит въпросът какви механизми ще бъдат приложени, така че „умният и адаптивен спътник” да не разбере внезапно, че е жертва на потисничество или, че превъзхождаща хората, които му пречат. Тогава AI може да се превърне от помощник във враг на човека.

AIZip вече усилено работи с разработчици на сензори и чипове като Arm, за да въведе микромодели в крайните потребителски и непотребителски устройства. Появата на „умни” шумопотискащи устройства е насрочена за следващата година, след което ще последват „умни” обувки и цели „умни домове” с изкуствен интелект.

Коментар