Електролизата – пазар на прага на стократен растеж

Производството на водород чрез електролиза позволява на слънчевите и вятърните електроцентрали да работят на пълен капацитет постоянно (снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на техника за електролиза ще достигне 57,2 милиарда долара до 2030 г. в сравнение с едва 0,5 милиарда долара през 2023 г. Това прави стократно увеличение в рамките на седем години. В основата на свръх-бързото развитие е нуждата от зелен водород като част от прехода към по-екологична електроенергия за всички сфери на индустрията и ежедневието.

Търсенето на електролизатори в световен мащаб нараства експоненциално поради поставяните цели за постигане на нулеви нетни CO2 емисии през последните години. Правителствата по целия свят предприемат мерки за създаване на необходимата инфраструктура за разработване на зелен водород, казват анализаторите от Markets and Markets, автори на прогнозата. Особено интензивни усилия в тази посока се наблюдават в Азия и Европейския съюз, наред с някои американски и близкоизточни нации.

Ръстът на инвестициите и финансирането се очертават като най-мощни катализатори, тласкащи пазара на електролизери към фазата на свръх-бързо разрастване и технологична еволюция. Повечето страни вече са включили водорода и съответно електролизата като интегрална част от своите зелени стратегии.

Зеленият водород се явява основен елемент в пътната карта към бъдеще с нулеви емисии, което представлява значителна възможност за пазара на електролизери. Въпреки това рисковете, свързани с високите първоначални инвестиции за създаване на заводи за производство на водород и липсата на водородна инфраструктура възпрепятстват растежа на пазара през последните години.

Алкалният електролизатор – топ-технология

От гледна точка на технологията на добив пазарът на електролизери условно се дели на алкални електролизатори (AE), системи с протонообменна мембрана (PEM), електролизатори с твърд оксид (SOE) и с анионобменна мембрана (AEM). Пазарът на алкални електролизатори се очаква да има най-голям пазарен дял във времето до 2030 г.

Алкалните електролизатори са установена и зряла технология за електролиза. С нарастването на нуждата от зелен водород все повече се набляга върху намаляването на цената на системите. Алкалните електролизатори стават все по-привлекателни за широкомащабно производство на водород поради относително простия си дизайн и по-ниските капиталови разходи в сравнение с други технологии.

Инжектиране в мрежата

Когато става дума за приложението, може да се каже, че пазарът на електролизатори е разделен на четири сегмента: енергия, мобилност, промишленост и т.нар. инжектиране в мрежата. Очаква се инжектирането в мрежата да е сферата, където ще се наблюдава най-голям растеж през прогнозния период, благодарение на масовите усилия за декарбонизация в Северна Америка, Европа и Азиатско-тихоокеанския регион.

Зеленият водород може да се транспортира с помощта на преносни мрежи. Инсталациите за възобновяема енергия произвеждат различни количества електричество в зависимост от деня и сезона. Произведеното излишно електричество може да се преобразува в зелен водород и той да се транспортира чрез мрежите, за да се използва по-късно за генериране на електроенергия. Това позволява на слънчевите и вятърните електроцентрали да работят на пълен капацитет постоянно.

Освен това навлизането на възобновяеми източници в енергийната система предоставя значителни възможности. Дори самата тръбна система, която е част от мрежата за пренос на водорода, служи като резервоар. Водородът може да се транспортира чрез инжектиране в мрежата за по-ниска цена и е подходящ за различни цели.

Лидерство за Азиатско-тихоокеанският регион

Азиатско-тихоокеанският регион се очаква да бъде най-бързо развиващият се пазар, когато става дума за електролизатори. Областта обхваща някои от най-големите икономики – такива като Китай, Япония и Австралия.

Пазарът на електролизери в Азиатско-тихоокеанския регион се движи основно от нарастващите чуждестранни инвестиции в проекти за зелен водород. Според Международната агенция по енергетика, очакванията са Китай да представлява почти половината от глобалния производствен капацитет на електролизатори.

Поради огромния си мащаб и амбициозните си екологични цели Азиатско-тихоокеанският регион ще е сред водещите пазари, когато става дума за навлизането на т. нар. зелени технологии за постигане на нулеви емисии на парникови газове.

Коментар