Стартъп с капитализация над $1 млрд. отваря развоен център у нас

„Започвам изграждането на силен екип в България измежду ИТ общността в страната”, сподели Иван Атанасов, директор на Redis за България (снимка: Redis)

Глобалната компания Redis с ранг на кентавър (стартъп с пазарна капитализация 1 милиард и със 100 милиона долара годишни повтарящи се приходи) избра България пред други 5 страни за своя следващ център за научноизследователска и развойна дейност. Стартъпът със седалище в Калифорния оперира в повече от 25 държави на 6 континента и планира да открие първоначално 75 работни места у нас.

Redis създава бази данни с отворен код в паметта и предлага услуги за достъп до данните в реално време на над 10 000 организации в цял свят. Новият инженеринг център в България ще играе ключова роля за развитието на компанията, възползвайки се от достъпа до таланти в нашия регион.

В последните пет години софтуерните инженери припознават Redis като най-предпочитаната база данни, подчертаха от компанията. Възможностите за достъп до данни в реално време, които Redis предлага, подобряват производителността на приложенията, особено в случаите, когато бързият достъп до данни е от решаващо значение, като например при електронна търговия, игри, финансови приложения и др.

С над 1 милион инсталации на продукта с отворен код и повече от 6 милиона ежедневни стартирания в Docker среда, Redis е ключов играч сред базите данни с ключ-стойност в паметта, кешове и брокери на съобщения.

Redis достигна статут на компания кентавър през август 2020 година, като получи финасиране серия F и събра 347 милиона долара на серия G от финансирането си през април 2021 г. Така наречените „кентаври” са еднорози (стартиращи компании с пазарна оценка над 1 милиард долара), но и със  100 милиона долара годишни повтарящи се приходи, което е критерий за стабилност.

Сред клиентите на Redis, чийто брой надхвърля 10 000, са компании като BNP Paribas Personal Finance, British Airways, Visa, Netflix, Apple, Google, MasterCard, Dell, Microsoft, FedEx, Flowdesk, iFood, MGM  Resorts International, Playdemic, TELUS, Tiffany & Co и Ulta Beauty.

Решението за откриване на инженерен офис в България е продиктувано от стратегията на компанията да утвърди София като главен инженерен център извън Израел.

“Работил съм с изключително талантливи български инженерни екипи по-рано в кариерата си и съм убеден, че ще успеем да намерим нивото на талант, необходимо за следващия етап от растежа ни като компанията. София се оказа категоричният ни избор заради наличието на изключителни таланти, членството в Европейския съюз и не на последно място заради самата столица като град”, коментира Ричард Хари, вицепрезидент на компанията.

Redis вече назначи директор за България – това е Иван Атанасов, професионалист с богат опит на висши ръководни позиции, включително като ръководител на развойния център на Uber в София и инженерен мениджър в SAP. На него е поверена задачата да изгради и ръководи екипа на Redis в България и да попълни бързо нужните позиции.

„С нетърпение започвам изграждането на силен екип в България измежду ИТ общността в страната, с който да вземем участие в разработката по абсолютно всяко от направленията на изключителните инженерни продукти на Redis, работещи от облака на Амазон, Гугъл или Майкрософт или върху инфраструктура на клиентите”, сподели Атанасов.

По неговите думи, за българските софтуерни архитекти и разработчици ще е „вълнуващо предизвикателство да оставят следа с работата си по една от най-популярните бази данни в света”.

95% от служителите на Redis биха препоръчали работата в компанията на свой на приятел, според отзивите в платформата за оценка на работодатели Glassdoor. Служителите също така оценяват Redis с 4,3 от 5 точки за баланс между работа и личен живот, 4,3 за култура и ценности и 4,3 за възможности за кариера.

Коментари по темата: „Стартъп с капитализация над $1 млрд. отваря развоен център у нас”

добавете коментар...

  1. Админ

    Като за град без нито един читав тротоар, София в частност и България като цяло се движат доста добре в ИТ. Похвално ест.

    Не знам каква добавена стойност дава сектора като част от БВП, но откъм личностно развитие на десетките хиляди е ОК. Доколкото ми е известно, програмисти от доста време не (е)мигрират. У нас баланса заплата-цени излиза по-добре от доста други страни. Според НСИ “най-бягащия” етнос е ромския (без майтап, най-бързо намаляват), напук на всички прогнози че “след 20 години ще има само цигани и пенсионери”. Май ще има само програмисти и пенсионери 🙂

  2. Никито Василев

    ами не, кентавър е, така се казва и на Английски ако си минал няква сума.

    първо е еднорог, после кентавър

    google it.

  3. Anonymous

    Еднорог, не Кентавър

  4. Йордан

    Чудесно! Отлична възможност за най-кадърните ни програмисти да блеснат 🙂

Коментар