Какво се случва с ИТ работните места? Стряскащи данни от САЩ

Много ИТ специалисти ще трябва да се преквалифицират, за да си изкарват прехраната, смятат анализатори на трудовия пазар (снимка: CC0 Public Domain)

Само 700 нови работни места са създадени в индустрията на информационните технологии в Съединените щати през 2023 година, сочи статистика на консултантската компания Janco Associates, базирана на данни от Бюрото по трудова статистика.

Изнесените данни свидетелстват за колосално намаление на новите ИТ работни места спрямо 2022 г., когато бяха отворени над 267 хиляди позиции, отбелязва The Register в публикация за състоянието на трудовия пазар. От това следва, че намалението е повече от 381 пъти. В същото време трябва да се отчитат съкращенията, които през отчетния период са били повече от 262,2 хиляди в американския ИТ сектор.

700 нови работни места е обща статистика, която взима предвид броят на съкращенията в ИТ компаниите и ИТ отделите на американски компании от други сектори. В същото време не се отчитат данните за отворени преди това свободни работни места, които като цяло не могат да се нарекат нови – към края на 2023 г. в САЩ е имало около 88 хиляди от тях, според статистиката на Janco Associates.

Десетки хиляди безработни

Масовите съкращения в ИТ сектора на САЩ, които започнаха през втората половина на 2022 г. и влязоха в активна фаза в началото на януари 2023 г., доведоха до факта, че няколко десетки хиляди ИТ специалисти в момента са безработни. Това се потвърждава от данните на Janco Associates.

Много ИТ специалисти ще трябва да се преквалифицират, за да си изкарват прехраната. Някои ще бъдат принудени да овладеят изкуствения интелект, докато други ще сменят сферата си на дейност

„Според нашия анализ, пазарът на труда в сферата на ИТ и възможностите за ИТ специалисти са лоши в най-добрия случай”, казва изпълнителният директор на Janco – Виктор Янулаитис. По думите му, сега в САЩ има над 101 хиляди безработни ИТ специалисти.

Кой е виновен

Една от причините за случващото се с работните места в САЩ е корекцията на пазара на кадри в ИТ сектора, настъпила след прекомерното наемане на ИТ работници през пандемичната 2020 г. и следпандемичната 2021 г. В този период, когато целият свят премина към дистанционна работа и самоизолация, рязко се увеличи търсенето на множество интернет услуги, които от своя страна навлязоха във фаза на активно развитие. Без участието на нови ИТ специалисти това нямаше да е възможно.

Но въпреки че корекцията се отразява на случващото се в кадровата сфера, тя не е толкова силна. Основната причина за масовите съкращения на ИТ специалисти в САЩ и бързото намаляване на новите работни места се крие в нещо съвсем друго.

Масовата дигитализация и масовата автоматизация са виновни, казват експертите от Janco. Те обвиняват за всичко изкуствения интелект, който наистина допринася за уволнението на ИТ персонал, особено на програмисти. И това се случва не само в САЩ, но и по целия свят, по-специално в Индия.

Повечето от съкратените в областта на ИТ са били на начални позиции, особено в обслужването на клиенти, в телекомуникациите и автоматизацията. Някои от задачите, които тези специалисти изпълняват, вече са прехвърлени на изкуствения интелект, казват анализаторите от Janco.

Търсенето на ИТ работници от начално ниво намалява, въпреки че гладът за кадри в областта на AI, киберсигурност и блокчейн остава висок. „ИТ специалистите в областта на изкуствения интелект и машинното обучение продължават да бъдат много търсени”, казва Виктор Янулайтис.

Изкуствен интелект срещу естествен

В обозримо бъдеще много ИТ специалисти няма да имат шанс в борбата срещу изкуствения интелект за своите работни места. Според Resume Builder, 40% от компаниите планират да заменят такива служители с изкуствен интелект още през 2024 г.

По-специално, дигитализацията ще доведе до намаляване на работните места в областта на поддръжката на клиенти, изследванията и техническата поддръжка на офис служители (очевидно става въпрос за системни администратори). Статистиката на Resume Builder сочи още, че 96% от компаниите вече търсят ИТ специалисти с умения за работа с изкуствен интелект. Те са им необходими за по-нататъшна автоматизация и дигитализация на дейността.

Време за преквалификация

Janco не прогнозира как ще се развие ситуацията с ИТ персонала през следващата 2024 г. В същото време компанията казва, че специалистите, работещи с изкуствен интелект, не само няма да останат без работа, но и ще могат да разчитат на високи заплати, ако притежават необходимите умения.

„Заплатите за изпълнителни позиции с умения за изкуствен интелект варират от $150 000 до $250 000 [годишно]. Опитните мениджъри и разработчици получават оферти в диапазона от $125 000 до $165 000”, казва изпълнителният директор на Janco.

Според The ​​Register, данните на Janco показват, че засегнатите от съкращенията в технологичния сектор през 2023 г. имат просто решение: да се преквалифицират и придобият умения и знания за работа с изкуствен интелект. Анализаторите смятат, че проблемът със стабилната работа и високите заплати ще бъде решен, докато не се появи нова технология, която ще засенчи AI.

Коментари по темата: „Какво се случва с ИТ работните места? Стряскащи данни от САЩ”

добавете коментар...

  1. Българин

    Искам програмист да стана, пачки да броя …

Коментар