Фантастиката става реалност: летяща кола влиза скоро в производство

Land Aircraft Carrier се състои от базова кола и летяща част, която се крие в тялото ѝ
(снимка: XPeng AeroHT)

Една от най-големите атракции на изложението CES 2024 в Лас Вегас несъмнено са летящите коли. В допълнение към демонстрациите на живо на своя суперавтомобил eVTOL, компанията XPeng AeroHT обяви, че скоро ще започне масово производство на модулния Land Aircraft Carrier.

По-рано Xpeng AeroHT представи нова визия за развитието на своята летяща кола. По време на 1024 Tech Day производителят обяви това, което нарича модулен летящ автомобил. Возилото се състои от базова кола и летяща част, която се крие в тялото на основното превозно средство, когато то се движи по пътя.

Компанията потвърди, че масовото производство ще започне през 2025 г. Въпреки това още през четвъртото тримесечие на 2024 г. Xpeng AeroHT ще отвори предварителните поръчки за модулния Land Aircraft Carrier. Компанията заяви, че е решила почти всички проблеми и вече е започнала подготвителната фаза за масово производство.

Окончателният дизайн на „летящата кола” все още е в процес на разработка. Наземният модул ще побира 4-5 пътника. Електрическото задвижване с разширен обхват може да презарежда въздушния eVTOL модул многократно. Конфигурацията с три оси и шест колела осигурява задвижване 6×6 и кормилно управление на задните колела.

Напълно електрическият пилотиран самолет (въздушен модул) ще може да извършва вертикално излитане/кацане и полети на малка височина. Неговата електрическа задвижваща система отговаря на изискванията за безопасност в случай на повреда на едно витло. eVTOL поддържа контролирани полети и система за автопилот.

Цената на летящата кола все още не е обявена, но по-рано основателят на XPeng каза, че иновативното возило ще струва поне 140 000 щатски долара.

Коментари по темата: „Фантастиката става реалност: летяща кола влиза скоро в производство”

добавете коментар...

  1. Будител

    Точно …..от 10 години има летящи коли…първата е от Израел…когато излезе, казаха че е едно от изобретенията на 21 век…и че първо ще се направи вариант на микробус за линейки и спасяване при бедствия и пожари…имаше и видео, как бус се вдига до етаж и през прозореца качват пострадалия…2019 Холандия , вече Нидерландия обяви цена 140 000 евро и че от 2021 започва серийно производство…тъй че Хамериканците са изостанали

  2. Инженер

    Стига с този хейт (“омраза” – превеждам за чугунените устройства за пазене на равновесие). Благодарение на фантазия и въображение светът върви напред и нагоре. Ако не са визионерите още щяхте да си мерите достойнството с камъни, лъкове и стрели.

  3. Хаха

    Преди 30 г.пишеха, че ще има летящи коли след 20г. Е, не се случи. Както и тази новина е някаква химера.

  4. Anonymous

    Сигурен съм че има грешка, любезни домакини на представянето на автомобила на бъдещето е завода на москвич в град воромеж! моля не подвеждайте аудиторията и си оправете статията. Благодаря

  5. София

    Определени хора от век вече правят круизни пътешествия из Слънчевата система , но превозните им средства нямат нищо общо с тези с които ни залъгват от НАСА и Европейската Космическа Агенция! Добрите стари перки ротиращи като при хеликоптери и дронове са само прах в очите ни ! Вероятно след 2035 та ще ни допуснат до модулите и транспортните капсули амфибия, не подвластни на пътя е равен на скоростта по времето !

  6. Тихата стъпка-13.01.2024г.

    А дано,ама надали!

  7. Тихата стъпка

    А дано,ама надали!

  8. Хаха ,

    Докато този автомобил достигне до България много от нас няма да са между живите за да го видят

  9. Хахаха

    Представете си вървите си по пътя и хоп върху главата ви пада автомобил или парчета стъкла или ламарина от поредната катастрофа , защото идиота се е надрусал или напил и решил да полети

  10. Карсон от покрива

    От войната по пътищата се преместваме към войната във въздуха

  11. Друг

    И мишка кара колело! А книжка за пилот ще трябва ли да имаш? Все още сме само в сверата на фантазиите!

Коментар