Промените в iOS за ЕС – как засягат потребителите и разработчиците

Потребителите на iPhone в ЕС ще получат свободата да теглят приложения от външни магазини (снимка: CC0 Public Domain)

Както се очакваше, Apple обяви, че ще позволи инсталиране на приложения на трети страни от потребителите на iOS устройства, заобикаляйки фирмения магазин App Store. Засега само в рамките на ЕС, тъй като компанията трябва да спази европейския закон за цифровите пазари (DMA).

Промените ще настъпят с пускането на iOS 17.4 през март. Потребителите в ЕС, които са актуализирали системата си до тази версия, ще могат да изтеглят магазин за приложения на трета страна от официалния уебсайт на магазина.

За да бъдат използвани на iPhone, тези услуги ще трябва да преминат през процес на одобрение от Apple. Инсталирайки един от „алтернативните пазари за приложения”, както самата Apple ги нарича, потребителят ще трябва изрично да му даде разрешение да зарежда приложения на устройството, отбелязва The Verge.

Но след като магазинът бъде одобрен на устройството, потребителите ще могат да изтеглят каквото пожелаят, включително приложения, които не са налични в App Store и нарушават правилата на последния. Потребителят ще може дори да избере пазар на трета страна като магазин за приложения по подразбиране за своя iPhone.

Разработчиците, от своя страна, ще могат да избират дали да използват платежните услуги на Apple за покупки в приложението или да интегрират платежна система на трета страна без допълнителни разходи към Apple. Ако разработчик иска да използва съществуващата система на Apple за плащане в приложения, той ще плати допълнителна комисионна от 3%.

Apple все още планира да следи отблизо процеса на разпространение на приложенията. Всички приложения трябва да бъдат одобрени от Apple, а разпространението чрез пазари на трети страни ще продължи да се контролира от системите на Apple. На разработчиците ще бъде разрешено да разпространяват само една версия на своето приложение в различни магазини. Приложенията пак ще трябва да отговарят на някои основни изисквания за платформата, като например да бъдат сканирани за зловреден софтуер.

Apple ще даде повече свобода на разработчиците не само по отношение на това как разпространяват приложенията, но и по отношение на това как приемат плащания от потребителите. Основното нещо: компанията ще позволи използване на платежни системи на трети страни за плащания от приложението за цифрови стоки и услуги.

Ще бъдат разрешени и връзки към външни платежни системи – потребителите могат да извършват плащане за цифрови стоки и услуги на уебсайта на разработчика. В същото време вече е разрешено да се информират потребителите от ЕС за промоции, отстъпки и други оферти, налични извън приложенията.

Но в същото време Apple ще изисква разработчиците да информират потребителите на страниците на техните приложения в App Store, че приложението използва алтернативни методи на плащане. Освен това има изискване разработчиците да уведомяват потребителите, че вече не извършват транзакции чрез Apple, когато бъдат насочи към алтернативна платежна система.

В допълнение, Apple ще проверява дали разработчиците точно отчитат информацията за транзакциите, използвайки алтернативни системи за плащане.

Apple също прави промени в структурата на таксите за разработчиците на приложения от ЕС. Накратко, в бъдеще те ще могат да избегнат плащането на комисионни на Apple, ако разпространяват своите приложения само чрез алтернативни магазини и използват платежни системи на трети страни.

А за приложенията, разпространявани чрез App Store, комисионната за плащания в приложението ще бъде значително намалена. Съгласно новите условия, приложенията, разпространявани чрез App Store, ще трябва да плащат на Apple 17% комисионна за цифрови стоки и услуги, което е значително по-малко от сегашните 30%.

Таксата също ще падне до 10% за тези приложения, които в момента отговарят на изискванията на Apple за малкия бизнес, каквито, според компанията, са по-голямата част от приложенията. Допълнителна такса от 3% ще бъде начислена на разработчиците, които изберат да използват системата за обработка на плащания на Apple.

Междувременно, Apple въвежда нова такса за популярни приложения. Новата “такса за основна технология” ще коства на разработчиците €0,50 за всяка първа инсталация на приложение за една година. Тази такса обаче ще започне да се прилага едва след един милион инсталации годишно в ЕС. Apple изчислява, че повече от 99% от разработчиците ще „намалят или запазят размера на компенсацията, която дължат на Apple”, съгласно новите бизнес условия, а по-малко от 1% от разработчиците ще плащат таксата за основната технология.

Разработчиците могат или да изберат да правят бизнес по различен начин, или да се придържат към съществуващия модел и да продължат да разпространяват приложения чрез App Store, както обикновено.

Коментар