Apple отвори iOS и за алтернативни браузъри

Потребителите на iPhone в ЕС ще могат да ползват браузъри с енджин, различен от WebKit
(снимка: CC0 Public Domain)

Пълноценни версии на популярните браузъри Chrome и Firefox ще се появят най-накрая и в iPhone. Като част от множеството промени в мобилната платформа iOS, Apple разреши алтернативни браузъри, но само в рамките на ЕС.

Производителят на iPhone не се ограничи до отварянето на iOS към магазини за приложения на трети страни. За първи път Apple ще позволи и алтернативни енджини за браузъри да работят на iOS. Но, както при алтернативните магазини за приложения, само потребители от Европейския съюз ще се възползват от либерализацията.

След появата на App Store, Apple разреши използването на много браузъри, но само един енджин – собствения WebKit, който е в основата на Safari. Следователно разработчиците на всички браузъри на трети страни за iOS трябваше да прехвърлят продуктите си на този енджин, въпреки че използваха свой собствен за другите платформи, отбелязва The Verge.

Така например, Google Chrome работи с енджин Chromium, който доминира на пазара и се използва също в Edge, Brave, Arc, Opera и много други браузъри. Firefox на Mozilla работи на собствен енджин Gecko.

С пускане на iOS 17.4 ситуацията ще се промени – всеки разработчик на браузър или вграден браузър за конкретно приложение ще може да използва енджин, различен от WebKit. Все пак разработчикът ще трябва да получи разрешение от Apple за промяна на енджина, което ще изисква „покриване на определени критерии и ангажиране с редица текущи мерки за поверителност и сигурност”.

След това разработчикът ще получи достъп до функции на мобилната платформа като Passkeys и мултипроцесорна обработка. Apple също така ще добави ново меню към Safari, което ще позволи на потребителите да изберат различен браузър по подразбиране, когато го отворят за първи път.

Ясно е, че Apple прави това само защото се изисква от новия Закон за цифровите пазари (DMA) на ЕС, който, наред с други неща, постановява, че потребителите трябва да могат да премахват предварително инсталирани приложения – включително уеб браузъри, които ги насочват към „портиери” на продукти и услуги. В този случай iOS е „портиерът”, а WebKit и Safari са продукти на Apple.

Дори в съобщението си за новите функции Apple дава да се разбере, че е против промените: „Тази промяна е резултат от изискванията на DMA и означава, че потребителите в ЕС ще видят списък с браузъри по подразбиране, от които да избират, преди да имат шанс да разберат какви опции са достъпни за тях”.

Аргументът на Apple за собствените ѝ продукти винаги е бил следният: само компанията може да осигури добро, безопасно и положително потребителско изживяване на iPhone. Регулаторите обаче не мислят така.

Промените с браузърите засягат само потребителите на iOS в ЕС. Apple казва, че ще позволи на европейските потребители да сърфират, без да променят енджина на браузъра, но ще гарантира, че само акаунти, принадлежащи на хора, живеещи в ЕС, получават тези нови енджини.

В други страни по света потребителите все още ще получават Chrome и всичко останало на WebKit. Apple твърди (без много доказателства), че другите енджини представляват риск за сигурността и производителността и само WebKit е наистина оптимизиран и безопасен за потребителите на iPhone.

Потребителите в ЕС вероятно ще видят актуализираните браузъри в App Store веднага щом iOS 17.4 бъде пусната през март. Google, например, работи върху версия на Chrome за iOS без WebKit от поне една година.

Коментар