Microsoft разширява съхранението и обработката на данни в ЕС

Клиентите на облачни услуги на Microsoft ще могат да съхраняват и обработват още по-големи масиви данни в рамките на Европейския съюз (снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft разширява набора си от облачни услуги, които отговарят на специфичните изисквания на клиентите в Европа. Като част от по-мащабна инициатива, компанията обяви следващите стъпки в областта на данните в географските граници на ЕС (EU Data Boundary) за Microsoft Cloud.

С разширяване на инициативите, свързани със съхранението и обработката на лични данни, Microsoft се позиционира като първият голям доставчик на облачни услуги за клиенти от публичния и частния сектор на европейския пазар, които търсят по-твърди ангажименти във връзка с местоположението на данните.

Въз основа на първоначалната версия от миналата година, когато компанията прие пет европейски принципа за облачни услуги, които ръководят облачния ѝ бизнес в Европа, в момента Microsoft разширява обхвата на местното съхранение и обработка на данни, за да обхване всички лични данни, като например автоматизирани системни логове.

По този начин Microsoft става първият широкомащабен доставчик на облачни услуги, който предоставя на своите европейски клиенти това ниво по отношение на местоположението, подчертаха от компанията.

Подобренията са в три направления:

  1. Разширено местно съхранение и обработка на данни: Microsoft разширява ангажиментите си за локално съхранение и обработка на данни, за да обхване всички лични данни в географските граници на ЕС. Това позволява на клиентите да съхраняват и обработват още по-големи масиви данни в рамките на Европейския съюз, тъй като географската граница на ЕС вече включва псевдонимизирани лични данни.
  2. Ресурси за прозрачност: Microsoft предоставя нови ресурси за прозрачност, включително документация и друга информация, които клиентите могат да открият на уебстраницата EU Data Boundary Trust Center.
  3. Внедряване на технологии в ЕС: Microsoft направи сериозни инвестиции за внедряване на технология, базирана на ЕС, за да защити допълнително псевдонимизираните лични данни в рамките на географските граници на ЕС, когато до тях се осъществява отдалечен достъп за наблюдение на състоянието на системата. Така например, избягва се необходимостта от физическо прехвърляне или съхраняване на данни извън ЕС чрез внедряване на виртуална десктоп инфраструктура за наблюдение на системите в границите на ЕС.

С въвеждането на географска граница на данните в ЕС Microsoft запазва ангажимента си за киберсигурност. Компанията разполага с повече от 8000 експерти в световен мащаб, които анализират трилиони ежедневни сигнали, за да откриват заплахи и да предоставят навременни и свръхрелевантни решения в областта на киберсигурността и с цел откриване и справяне със злонамерени действия.

Всяко прехвърляне на данни извън ЕС за целите на сигурността ще бъде документирано, ограничено до необходимото за решаващите функции в областта на киберсигурността и ще се използва единствено за целите на киберсигурността.

По-късно тази година Microsoft ще стартира следващия етап на инициативата „Граница на данните в ЕС”, като ще трансформира възможностите за обработка и съхранение на данни, необходими по време на взаимодействието с функциите по техническа поддръжка.  Microsoft разработва бъдеща платена опция за поддръжка, която ще осигури първоначален технически отговор за територията на ЕС.

Коментар