Стари компютри се „счупиха” след актуализация на Windows

Потребителите на по-стари Windows компютри свикнаха с проблемите след актуализация на операционната система (снимка: CC0 Public Domain)

Проста актуализация на Windows наруши функционалността на някои по-стари компютри. Дали това е резултат от случайна грешка или тайно споразумение на Microsoft с производителите на РС – потребители във форумите дискутират версии за случващото.

Собствениците на по-стари компютри с Windows 10 започнаха да се оплакват от проблеми с работата на много приложения, предимно вградени в Windows. Те спряха да работят – когато се опитате да ги активирате, излиза съобщение за грешка. Причините са неизвестни – потребителите смятат, че това е или случайна грешка в кода на актуализацията, или умишлено действие, за да ги накара да преминат към нови компютри и операционна система.

Необичаен проблем

Собствениците на компютри и лаптопи, които се считат за стари според съвременните критерии на Microsoft и производителите, са изправени пред необичаен проблем – стандартните програми, вградени в Windows, внезапно спират да работят на техните машини. Засега това се появява само в Windows 10; все повече хора се сблъскват с този проблем, съобщи порталът Neowin. Това се вижда и от появата на нови теми във форумите на Microsoft, посветени на проблема, с многостранични коментари.

Много потребители изпитват грешка във файловата система – File System Error (-2147219196), когато се опитват да стартират стандартно приложение за Windows 10. Това се случва например при отваряне на приложението за преглед на снимки. Освен това, съдейки по потребителски публикации във форумите на Microsoft, някои потребители изпитват подобна грешка при стартиране на калкулатора, центъра за обратна връзка, вградения имейл клиент и редица други програми за Windows 10.

Най-често проблемът се посочва от собственици на наистина стари компютри с процесори AMD Athlon и дори ранни процесори Intel Core 2 Duo, които вече са на повече от 15 години.

Неглижиране на проблема и конспирации

Засега Microsoft не признава, че има нещо нередно с Windows 10. Компанията не реагира по никакъв начин на оплакванията на потребителите и цялостната картина на случващото се не е ясна. Но очевидно невъзможността за пускане на стандартни програми може да бъде причинена от актуализация на системата – ъпдейтите ще бъдат безплатни до октомври 2025 г., а след тази дата ще трябва да се плаща за тях.

Версията за проблем с актуализацията се подкрепя от факта, че в седмиците преди актуализацията не са наблюдавани трудности при стартиране на основни приложения в Windows 10, особено широко разпространените. Така например, на компютри с Windows 10 версия 1809, в който автоматичните системни актуализации са принудително деактивирани, целият софтуерен пакет стартира без никакви проблеми.

Без да чакат коментарите на Microsoft, потребителите изложиха няколко версии за причините за случващото се, от които само две получиха голям брой поддръжници. Според публикация на The Register, една от версиите е, че последните актуализации на стандартните приложения на Windows 10 са направили софтуера зависим от инструкции, които не поддържат по-стари процесори. Звучи съвсем логично, тъй като AMD и Intel редовно обновяват своите процесорни линии, включително добавяйки поддръжка за нови инструкции, които липсват в 15-20-годишните чипове.

Друга версия е, че потребителите може да изпитват проблеми поради неволна грешка на разработчиците, която е оставила наследения хардуер неспособен да изпълнява новите приложения на Windows.

И двете хипотези имат право на съществуване. В подкрепа на втората е фактът, че през десетилетията Microsoft е натрупала богат опит в пускането на актуализации, които нарушават работата на системата. Windows 10 получава такива актуализации особено често през последните години.

Що се отнася до първата хипотеза, тя също не е лишена от смисъл. Световният пазар на компютри стагнира от 2022 г. насам – продажбите са меко казано незадоволителни и това не устройва нито производителите на компютри, които губят, нито Microsoft. Показателно е, че през четвъртото тримесечие на 2023 г. подразделението за игри на компанията се оказа по-доходоносно от отдела, участващ в разработката и разпространението на Windows.

Стимул за покупката на нов компютър

Ако Windows 10 не работи добре на стар хардуер, това може да е от полза както за доставчиците на компютри, така и за Microsoft. Инсталирането на Windows 11 на остарели компютри не е толкова лесно (Microsoft се бори за това с всички сили), така че единствените налични опции са или преминаване към Linux, или закупуване на нов компютър с Windows, драйверите за който с почти 100 процента вероятност ще бъдат само за Windows 11.

Коментари по темата: „Стари компютри се „счупиха” след актуализация на Windows”

добавете коментар...

  1. len

    От 2006 съм на Линукс. Ползвам уиндоус на виртуална машина само заради една тъпа програмка на НАП.

  2. :)

    То и моя iMac от 2012късния неподържаше последната версия на macos сиома 🙂 а камо ли windows 11 🙂 е сега е с 11 и с сиома 🙂 всичко си има начини…

  3. Бай Хой

    Ти си калпав. И Intel и AMD имат някой процесори като печки. Не слагайте всичко под общ знаменател.

  4. Бай Хой

    Ти си калпав. И Минтел и AMD имат някой процесори като печки. Не слагайте всичко под общ знаменател.

  5. Тодор

    Коко, вместо MS Office аз използвам Libre Office, напълно безплатна e. Не искам да плащам за нещо, което е свободно, а и не ми се занимава с пиратски истории. Инсталирал съм я и на Windows. Използвам и двете ОС на един лаптоп Windows и Ubuntu.

  6. Анонимен

    Линукса е само за разни комплексари, които не са влезнали в дълбочината на системи като Windows Server. Понеже нямат познания как да го администрират, се забиват в линукси, че било “по-яко”.

  7. някой

    супер ме кефят любителите на линукс които си го спират заради офис пакета – смях до дупка за ултра дупер ОС който не може да отвори или изпечата .док файл
    иначе няма проблем!

  8. Пецата

    Правилно брат ми, който разбира на linux се спира…мани тия дечорлига кво разбират не знам..хахай

  9. Пецата

    И ти си неизползваем, дрисльо…я ходи сучи още от мама и не се обаждай…хахха големеца..с пари за най-нови системи…лайнар дребен..

  10. Пращиш от интелект

    Ти сигурно е телефон с по-малко от 8GB ram смяташ, че не е телефон вече.
    Надявам се на твоя комп да си с поне 16gb за да ти върви гладко Word чето

  11. Анонимен

    koko, линукс не е сериозна операционна система.

  12. Наско

    Моят компютър ме подържа Ундолс 11 . Какво да правя?

  13. [kid]

    Лаптопите възрастни ли са?

  14. Аман от разбирачи

    Верно ли… Мале за това лятото интелските в жегите…без коментар..

  15. Пурко

    Коче, явно си от нова черга ти. 21 век, трето десетилетие. Но да ти кажа, че ако не трябваше да се угажда на алчните акционери, даже и Уиндриса щеше да е добра операционна система..

  16. мхм

    хаповете ти са добри, дай контакти

  17. Кочо

    Ма кат изпълзите е такива разбирачи… Ма колко сте ми любими. Да бегаш у пещерата и да не излизаш от там!

  18. Овчар с гега

    Неизпозваемо от стадна овца като теб разбира се. На еднопроцесорен с 1ГБ рам си рендех видеообработка но с Уин ХП. Повечето от нещата които товарят съвременният софтуер са за колектване на данни и дистанционен контрол на съдържанието и процесите. От 8 гигабайта рам 7 ги раздуват кинтейнерите на Гугъл Хром и системните шпионажи на Микромек. Нищо нужно и полезно не издува рам-ът, който доброволно предоставяте да се ползва от външни източници които не ви заплащат нищо за това. Беееееееееее

  19. admin

    Друг е въпроса дали можем да наричаме машините с под 8gb ram под 4 логически ядра на процесора и без ssd с инсталиран Win 10 – компютри. То това нещо е неизползваемо.

  20. Admin

    Има ли статистика Intel или AMD са процесорите?
    Бил съм свидетел как човек с 1700x (на около 1 – 2 години) не може да си пусне дадена игра заради липсващи инструкции. И беше пред дилема нов компютър или да не играе. AMD правят доста калпави процесори.

  21. koko

    имам инсталиран win10 и office 2016, и двете са лиценцирани обаче имам и инсталиран като 2-ра ОС линукс, уиндоус ми трябва изключително рядко само заради офис пакета и по тази причина го пускам 3-5 пъти годишно, за ежедневна дейност си ползвам линукс с който нямам проблеми, който не го мързи да учи може да пробва и този вариант

  22. ошо

    Браво на M$ ,но защо трябва да съжаляваме ЛЬОХМАНИТЕ ,които завират в себе си и в ОС всеки ъпдейт който СЗО и М$ им спуснат.Като и тъп да и е як джоба нали това е съвременната парадигма

  23. win13

    нормално, при кефлиско ИИ ще го стартира

  24. Pepa

    Вече имам 2 случая с лаптоп, който след инсталиране на актуализация 2024-01
    не може да зареди…

Коментар