Wi-Fi проработи на километри разстояние

Обхватът на Wi-Fi мрежите вече се измерва в километри вместо в метри
(снимка: MorseMicro)

Изследователи тестваха успешно свръхдалечна модификация на безжичната технология Wi-Fi, която поддържа комуникации с прилична скорост на разстояние от километри.

Оказва се, че широко разпространената Wi-Fi технология може да предава данни не само на къси разстояния, но и на километри, при това с висока скорост. В общия случай обхватът на Wi-Fi е ограничен до няколко десетки метра в най-добрия случай, при липса на препятствия под формата на стени. Новата модификация обаче позволява дори провеждане на видеоразговори на дълги разстояния.

Впечатляващи резултати от тест

Специалисти от компанията Morse Micro проведоха практически експеримент, по време на който тестваха възможностите на технологията HaLow, потенциално обещаваща модификация на Wi-Fi. Тяхната цел беше да предават данни възможно най-далеч с възможно най-висока скорост и постигнаха впечатляващи резултати, отбелязва Tom’s Hardware.

По време на тестовете изследователите успяха да установят безжична връзка между устройства, разположени на 2,9 км едно от друго. За конвенционалните видове Wi-Fi това е недостижим показател – безжичните мрежи, които са познати на всички, работят в радиус от няколко метра, като силно се влияят от стени и други препятствия, включително клони на дървета. Можете да увеличите обхвата на конвенционалните Wi-Fi мрежи с помощта на специални антени, но те не са широко разпространени.

Междувременно експертите успяха не само да счупят всички възможни рекорди за обхвата на предаване на данни чрез Wi-Fi, но и да поддържат доста прилична скорост. На разстояние от 500 метра между сдвоените устройства информацията се предава „по въздуха” със скорост 11 Mbit/s (около 1,4 мегабайта в секунда). При максимален обхват скоростта падна до 1 Mbit/s или около 130 килобайта в секунда.

Възможни приложения

Едно от потенциалните приложения на такъв Wi-Fi с голям обхват е възможността за директен трансфер на данни между отдалечени устройства, без да е необходимо свързването им към кабелна мрежа, което не винаги е възможно. Също така не е необходимо да използвате интернет услуги за преноса на данни (споделяне на файлове, облаци или месинджъри).

Освен това скоростта, която експертите от Morse Micro успяха да постигнат, е напълно достатъчна за извършване на аудио разговор при максималното разстояние. Ако намалим това разстояние, тогава честотната лента е достатъчна дори за видео разговор.

Чипът MM6108, разработен от Morse Micro и използван по време на експеримента
(снимка: MorseMicro)

По този начин стандартът HaLow на теория може да се счита не за заместител, а за алтернатива на уоки-токитата и смартфоните, особено когато няма клетъчен сигнал. Характеристиките на стандарта включват също по-ниска консумация на енергия в сравнение с конвенционалните Wi-Fi мрежи, особено високоскоростния Wi-Fi 7 – сертификацията на този стандарт се състоя в началото на януари 2024 г.

Технологията HaLow

HaLow като технология сама по себе си не е нова – стандартът, който я описва, 802.11ah, беше публикуван през 2017 г. Но през седемте години на своето съществуване HaLow не намери широко приложение, въпреки че не е свързан с честотните ленти 2,4GHz и 5GHz. Дори 6GHz, от които се нуждаят Wi-Fi 6E и Wi-Fi 7, също не са необходими на технологията HaLow. Стандартът Wi-Fi 802.11ah работи на 900 MHz.

Много анализатори са единодушни, че HaLow ще намери най-широко приложение в областта на интернет на нещата (IoT), тъй като интелигентните устройства често се намират на значително разстояние едно от друго, в резултат на което са принудени да не комуникират не чрез Wi-Fi, а през клетъчна мрежа.

Вече съществуват модули за безжична комуникация с поддръжка на HaLow, а някои от тях дори са сертифицирани от Wi-Fi Alliance, който разработва Wi-Fi технологията, и от Американската федерална комисия по комуникациите (FCC). Това е минималният набор от лицензи за масово производство на микросхеми и чипът MM6108, разработен от Morse Micro, използван по време на експеримента, има такъв сертификат.

Коментари по темата: „Wi-Fi проработи на километри разстояние”

добавете коментар...

  1. Bravo

    става дума за директна комуникация от телефон до телефон, без закачени допълнително антени.
    Въпросът е дали комисиите по честотите ще оставят 900 MHz обхват да е свободен за използване без лиценз

  2. Мишо

    Не виждам особено постижение. С АС стандарта на WiFi и до сега се постигаха тези скорости на 500 метра. Някакъв фейк е тази новина

  3. Радико

    Ееее добро утро бе ние в България предавахме интернет на повече от 15 километра още във зората на wi-fi
    Тия много късно живеят.

Коментар