Тревожна статистика: надеждността на HDD пада

Доверяването на твърд диск за съхранение на ценна информация става все по-неразумно 
(снимка: CC0 Public Domain)

Съхраняването на данни на твърди дискове започва да става опасно. Качеството на HDD носителите пада, надеждността се срива, а известните марки не значат нищо, сочат данните от актуална статистика на Backblaze.

Напоследък надеждността на твърдите дискове намаля, което личи ясно от статистиката за техните повреди през 2023 г. Използването на HDD за съхраняване на информация е изпълнено с риск от загубата ѝ, ако няма резервни копия. Seagate е най-зле с качеството – неговите твърди дискове се оказват най-податливи на повреди.

Надеждността се влошава

Backblaze публикува статистика за честотата на повредите на твърдите дискове за 2023 г. Това е американски доставчик на облачни услуги и черпи данни от собствените си наблюдения върху всички твърди дискове в своите сървъри.

Въз основа на тази статистика е напълно възможно да се направят изводи за надеждността на устройствата от различни марки и модели съвременни твърди дискове. Отчетът на Backblaze за 2023 г. е съставен въз основа на данни за 35 различни модела твърди дискове, при общо 250 хиляди единици, от всички производители. Ако не броим дъщерните им марки, остават само три производителя – Seagate и Western Digital от САЩ и японската Toshiba.

Новият доклад показа, че надеждността на твърдите дискове е спаднала значително. Те започват да се провалят забележимо по-често. Експертите на Backblaze измерват надеждността на устройствата, използвайки така наречения „годишен процент на отказ” (AFR). Това е вероятността твърд диск да се повреди в рамките на една пълна година от използването му. Връзката в този случай е обратната – колкото по-ниска е стойността на AFR за дадено устройство, толкова по-надеждно е то.

Означава ли нещо марката?

Впечатляващата колекция от твърди дискове на Backblaze включва устройства, които са работили повече от осем и половина години без нито един отказ. Въпреки това параметърът AFR в края на 2023 г. се повишава до средно 1,7%. За сравнение, през 2021 г. този показател беше на ниво от 1,1%, което свидетелства категорично за спад в надеждността на HDD.

Обобщена AFR статистика за последните три години на най-популярните модели HDD
(източник: Backblaze)

Твърдите дискове на Seagate заемат първо място по брой повреди. Струва си да се отбележи, че AFR за конкретни модели HDD на този доставчик е толкова по-висок, колкото по-голям е неговият капацитет – един от моделите с 14 TB получи AFR от над 14,6%, следван от друг модел със същия капацитет с AFR от около 13,3 %. В същото време асортиментът на Backblaze включва твърди дискове Seagate с нулев AFR – техният капацитет е 8 TB.

За сравнение, AFR за твърдите дискове от HGST, дъщерна марка на Western Digital, не надвишава 5,6% през 2023 г., а за твърдите дискове от самата WD тази цифра е напълно под 0,6%. Най-лошият резултат на Toshiba е почти 9,7%, но това е изключение – за останалите дискове, участващи в проучването, AFR е в рамките на 1%.

От това следва, че популярността и разпознаваемостта на марката в случая на твърдите дискове няма нищо общо с тяхното качество. Seagate е най-големият играч на този пазар с 43% дял в края на 2022 г., срещу 37% за WD и 20% за Toshiba (по данни от Statista.com), но неговите дискове се повреждат по-често от останалите.

Статистиката е безмилостна

Backblaze публикува и обобщена AFR статистика за последните три години за най-популярните модели съвременни твърди дискове. Компанията отбелязва, че с течение на времето средният годишен процент на отказ се е увеличил, тоест това е още едно доказателство за спад в надеждността на твърдите дискове.

Това се вижда особено ясно отново в примера с продуктите на Seagate. Правилото, че колкото по-голям е капацитетът за съхранение, толкова по-ниско е неговото качество, в този случай не е съвсем очевидно, ако вземем предвид примера на 16-терабайтовите HDD, произведени от WD. Те се повреждат по-рядко от други, което не може да се каже за 14 TB твърди дискове с логото на Seagate.

Експертите на Backblaze признават моделите от 6 TB за най-надеждните твърди дискове, след като обобщават статистиката за последните три години. Най-лошите резултати демонстрират моделите с капацитет от 10 TB.

На фона на спад в качеството на твърдите дискове има и срив в продажбите им. Все още липсва статистика за 2023 г., но през 2022 г. общият обем на техните доставки е намалял с почти 43% в сравнение с 2021 г.

Това се случва на фона на масовия преход на потребителите към полупроводникови дискове (SSD). Те са по-бързи и по-надеждни от твърдите дискове, както в потребителския сегмент, така и в корпоративния. Единственият им недостатък е по-високата цена, в сравнение с HDD, която заради производителите на флаш памети започна бързо да расте.

Коментари по темата: „Тревожна статистика: надеждността на HDD пада”

добавете коментар...

  1. :o)

    Че ти ако си си купил диск за бекъп, той изобщо не работи 🙂
    Ще се изхаби след 100 години 🙂

  2. dfgkld

    Това са планове за преминаване на хората в клауда. Там щото са на nvme, нали?

Коментар