Въвеждат микроплащания за съдържание в браузърите

Посетителите на сайтове ще могат да плащат удобно символични суми за съдържанието, което четат (снимка: CC0 Public Domain)

Отвореният проект Chromium, на който стъпват най-популярните браузъри в света, ще се сдобие с функция за микроплащания в поддръжка на уебсайтовете за съдържание. Потребителят ще плаща автоматично, когато преглежда или чете информация.

Разработчиците на Chromium са сериозно ангажиране в създаването на система за автоматично плащане на уебсайтове за четене или гледане на съдържание. В този случай самият потребител няма да прави нищо, всичко ще се случи автоматично и без участие на собственика на сайта.

След стартиране на системата, собственикът на сайта ще може да получава пари от посетителите без посредничеството на рекламодатели, съобщи The Register. За това е необходимо еднократно настройване на електронен портфейл, който ще бъде вграден в кода на браузъра.

Всичко работи с помощта на технологията за уеб монетизация (WM), която позволява на потребителите на съдържание да плащат на собствениците на сайтове без последните да правят допълнителни усилия. Технология не е нова в интернет сферата и можеше да работи още през 90-те години, но тъй като всяко плащане се изчислява в микроцентове, се оказа икономически неизгодна.

Сега, когато трафикът към сайтовете и потребителите, които сърфират в интернет, се увеличи значително, технологията може да се превърне в нова стъпка в развитието на уеб проектите за съдържание, оказвайки им значителна поддръжка.

Електронният портфейл в Chromium работи с инструмента Open Payments API, а достъпът се осигурява чрез протокола GNAP, в случая операторът са услугите Gatehub и Fynbos. Собственикът на сайта ще трябва да напише няколко реда тагове в секцията <head> на кода. Потребители, които имат електронен портфейл, свързан с Chromium, ще могат автоматично да възнаградят собственика си с чисто символично плащане за работата му.

Не само Chromium проявява интерес към технологията за уеб монетизация (WM). Разработчиците на Apple и Google също я популяризират в своите браузъри, но Mozilla все още изостава в това отношение. Не е ясно кога системата за плащане ще започне да работи, тъй като много неща зависят от настройките за сигурност, мащабируемостта и надеждността, както и от размера на комисионната за превод на пари.

Най-вероятно, след като всички проблеми бъдат разрешени, „микроплащанията” ще могат напълно да заменят „абонаментите” за съдържание и това може да се случи още тази година.

Коментар