Дженсън Хуанг: Не учете децата да програмират, AI ще ги замени

Вместо от хора-програмисти, кодът може да се пише от генеративен изкуствен интелект, казва Дженсън Хуанг (снимка: Nvidia)

Дженсън Хуанг, главният изпълнителен директор на Nvidia, се обърна към децата и техните родители с изненадващо послание. Според него, ученето на езици за програмиране и въобще обучението по програмиране е загуба на време, тъй като тези специалисти лесно ще бъдат заменени от изкуствен интелект.

Изучаването на езици за програмиране и като цяло потапянето в процеса на писане на софтуер вече е безполезно упражнение, категоричен е мениджърът на компанията, която е най-голям доставчик в света на AI ускорители. Вместо от хора-програмисти, кодът може да се пише от генеративен изкуствен интелект, казва Дженсън Хуанг, цитиран от TechSpot.

Нещо повече, изкуственият интелект вече прави това – в света има десетки AI-базирани асистенти на програмисти, които им помагат в писането на код и в случай на затруднения дават правилното решение. Има и отделни невронни мрежи, които са способни да произвеждат работещ код в отговор на проста текстова заявка. Такива асистенти правят лоша услуга на самите програмисти, защото с увеличаване на броя на заявките към AI, програмистите все повече губят умението да пишат програми.

Безнадеждно остарял постулат

Постулатът на много ИТ милиардери, че програмирането е пътят към успеха в областта на информационните технологии, е безнадеждно остарял, смята Хуанг. Главният изпълнителен директор на Nvidia открито заяви, че обучението на деца на езици за програмиране вече няма смисъл.

Хуанг е един от най-богатите хора на планетата, а Nvidia е най-големият разработчик на графични процесори, лидер в сегмента на дискретните графични карти с дял от 87% (по данни на Juniper Research за второто тримесечие на 2023 г.) и основен играч на пазара на хардуерни ускорители с изкуствен интелект.

Шефът на Nvidia смята, че вместо да програмират, бъдещите специалисти трябва да се реализират в съвсем различни посоки. Като пример той цитира индустрии, които не са пряко свързани с информационните технологии – биотехнологии, образователен сектор и дори селско стопанство.

Хуанг каза всичко това по време на неотдавнашния Световния правителствен форум в Дубай. Той открито посочи, че изказването му противоречи на популярната мантра, че програмирането ще отвори всички врати в ИТ.

„Нашата цел е да създадем компютърна технология, така че никой да не програмира. И езикът за програмиране да бъде човешки”, каза изпълнителният директор на Nvidia. „Вече всички по света са програмисти. Това е чудо на изкуствения интелект”.

„Всеки може да програмира”

Не за първи път Дженсън Хуанг се опитва да докаже на младото поколение, че рутинното писане на редове код, часове бдение пред монитора, пресяване на тонове специализирана литература и общуване с колеги в интернет в търсене на решение към един или друг проблем на програмирането са загубили своето значение. Той вече направи подобни изявления преди около година.

След това Хуанг говори в университета Бъркли (САЩ). Той разказа на аудиторията как невронните мрежи могат да променят подхода към програмирането и цитира като пример ChatGPT – невронна мрежа, създадена от OpenAI, чието развитие беше спонсорирано, наред с други, от Microsoft. „Буквално всеки може да програмира”, каза той. „Ние сме демократизирали компютърните технологии много, много”.

Емад Мостаке, мениджър на AI стартъпа Stability AI, смята, че изкуственият интелект може да остави голям брой програмисти без работа, особено в Индия. Според него, броят на изнесените работни места за кодиране в тази страна ще започне да намалява до 2025 г., поради въвеждането на AI.

Но въпреки че замяната на програмистите от изкуствен интелект е в ход, все още не може да се говори за изчезване на тази професия. Кодът, генериран от AI, не се отличава с елегантност и оптимизация. Това беше ясно доказано от авторите на миналогодишно проучване на университета Purdue (САЩ) – учените демонстрираха, че ChatGPT отговаря неправилно на повече от половината от програмистките въпроси.

Лична изгода?

Дженсън Хуанг всъщност има повече причини да възхвалява достойнствата на AI от всеки друг бизнесмен. Nvidia контролира около 80% от пазара за оборудване за изкуствен интелект – този успех на компанията повиши пазарната ѝ капитализация до почти 2 трилиона долара.

Хуанг има лична изгода от всичко това. Благодарение на бързия растеж на Nvidia, той влезе в топ 30 на най-богатите хора на планетата, заемайки 21-во място, според Блумбърг. Неговото състояние се оценява на 69,2 милиарда долара, което е с 9,2 милиарда долара повече от 2022 г.

Коментари по темата: „Дженсън Хуанг: Не учете децата да програмират, AI ще ги замени”

добавете коментар...

 1. Лили

  На ИИ му липсва абстрактното мислене.

 2. Читател

  Е нали изкуственият интелект и генеративните модели с правят от програмисти?!

 3. Зеленият грозник

  ИИ не е само един, ще има много. Не мога да си представя случай, в който програма имаща достъп до набор от данни, непосилен за капацитета на човешкия мозък, и скорост на тяхната обработка до секунди да не може да даде поне напътствия за решаването на конкретен проблем. Освен това, бъди сигурен, че в свят от 9 млрд. души и постоянен глад, винаги ще има поне един човек, на който работата е по цял ден да търси и решава именно такива проблеми :). Възможно е да се зароди и нова индустрия – хора специалисти помагащи на ИИ.

 4. Жълтохубавец

  Хех, и креативността къде е, уменията, ученето, къде е? Ще стане епоха където даден АИ не може да се справи със стара програма(ще ме питате ама как) и ще търсят някой столетник. А липсата на умение как човечеството ще контролира или конкурира АИ..защото всичките парлама АИ та са компилатори, а не креативисти..

 5. Валери Стоилов

  Как тихичко … Въртим задните части – Не на монополизма , пък после само АЙ монополно да програмирал .. Рядом , заедно … Социално , пазарно , лъжа , измама , принуждаване… До де не стане въпрос на оцеляване (на АЙ, не на човека)

 6. Йордан

  IT-тата с големите заплати май скоро ще се преквалифицират май, а?

 7. Николай Иванов

  Не съм програмист но съм писал код с помощта на чат AI. Околко 300 реда код на Python генерирах за около седмица, като в това време влизаше, отстраняване на програмни грешки, подобрения на ефективността и в частност логиката. В крайна сметка получих напълно функционален код и всичко това без да съм програмист!

 8. Глупав

  Как по-точно писането на код те прави интелигентен и какво трябва да се разбира под интелигентност??? Умение за справяне с различни технически проблеми, изчислителна способност, развита памет, богата обща култура или креативност? Или може би всичко това накуп?

 9. Бай Х.

  ИИ в този момент е балон като дот ком. Скоро ще се спука.

 10. Ал.С

  Не се учете,не се развивайте софтуера ще ви смени и вие ще оглупеете.

 11. Админ

  “Оценявам пазара на омпютри в световен мащаб на около 10 броя…” – директор на IBM. Същата работа.
  Кодирането е последната стъпка от разрабтоката и дори не най-важната. Все едно да кажем че строителството се свежда до редене на тухли?!? Има архитект(и), инженер(и) и чак накрая, и то само в случай на тухлено строителство – човек с мистрия и хоросан.

Коментар