„Бащата” на Intel Pentium загина трагично

Автар Сайни имаше ключова роля в разработката на процесора Intel Pentium
(снимка: Gokul V SubramaniamGokul V Subramaniam / LinkedIn)

Светът загуби емблематична фигура от ИТ индустрията. Почина бившият шеф на Intel в Индия и един от лидерите в разработката на легендарните процесори Intel Pentium – Автар Сайни. Той участва в създаването на процесорите 80386 и 80486, а също и в първата фаза на прехода на Intel от 32-битова към 64-битова микропроцесорна архитектура.

Автар Сингх Сайни загина трагично при пътен инцидент, съобщи Hindustan Times. Настоящият президент на Intel Индия и вицепрезидент на подразделението за клиентски изчисления на компанията, Гокул Субраманиам, подчерта заслугите на Сайни и отбеляза, че в паметта на хората той ще остане „плодотворен изобретател, изключителен лидер и добър ментор”.

Сайни посвети 22 години от живота си на работа в Intel. Освен че е бил ръководител на офиса на американска корпорация в Индия и неин директор в Южна Азия, по време на кариерата си Сайни участва в разработването на редица модели процесори за персонални компютри и сървъри, често с водеща роля.

Според публикация на Tom’s Hardware, Сайни лично притежава седем патента за изобретения в областта на микропроцесорите. Освен това на Сайни се приписва значителна роля в разгръщането на центъра за научноизследователска и развойна дейност на Intel.

Инцидентът

Сутринта, в 5:50 местно време, 68-годишният Сайни, в компанията на непознати, кара колело по Палм Бийч Роуд в Нерул, елитен район на Нави Мумбай (Махаращра, Индия). Скоро компанията е застигна от такси, движещо се с превишена скорост. Противно на очакванията на групата, колата не изпреварва колоездачите. Вместо това връхлита отзад велосипедиста, който не очаква подобно развитие на събитията, и го влачи на предния капак няколко десетки метра.

Придружаващите Сайни го открили жив и в съзнание и бързо откарали пострадалия в най-близката болница. Усилията на лекарите не дават резултат и мъжът скоро починал от нараняванията си, които не могли да бъдат предотвратени от велосипедната каска и други елементи от екипировката – според приятелите му, Сайни винаги ги слагал преди да тръгне.

Хрониката на по-нататъшните събития се различава в публикациите на индийските медии. Според версията на Mint, шофьорът на колата е избягал от мястото на инцидента, като е взел със себе си останките от велосипеда, заседнал под дъното на каросерията. Твърди се, че полицията все още не е успяла да задържи предполагаемия виновник за инцидента и срещу него е образувано наказателно дело по три члена от Наказателния кодекс.

Hindustan Times, позовавайки се на очевидци на инцидента, съобщава, че шофьорът на таксито спрял и бил задържан от минувачи до пристигането на полицията, която след това го арестувала.

Ролята на Сайни в Intel

Сайни получава бакалавърска степен по електротехника от Victoria Jubilee Institute of Technology (Мумбай, Индия) и завършва Университета на Минесота (САЩ) с магистърска степен по електроинженерство. Той се присъединява към Intel през 1982 г. и първоначално служи като генерален мениджър на отдела за микропроцесори на корпорацията в Санта Клара, Калифорния, САЩ.

По-конкретно, Сайни е един от двамата ключови лидери в разработването на легендарната линия процесори Intel Pentium. Чиповете Pentium, изградени върху архитектурата x86, замениха не по-малко легендарния Intel 80486 през 1993 г. и до 2008 г. останаха основната марка процесори за персонални компютри в света. Между другото, Сайни също има пръст в разработването на Intel 80386 и 80486.

Впоследствие, до 2023 г., под марката Pentium се продаваха бюджетните модели CPU на Intel, докато водещи бяха Core процесорите. През есента на 2022 г. Intel обяви, че линиите Celeron и Pentium ще бъдат обединени под общата марка Intel Processor. Семейството Intel Core също е ребрандирано.

Сайни участва и в първата фаза на прехода на Intel към 64-битова процесорна архитектура. До 2001 г. с усилията на инженерите на Intel и HP беше създадена архитектурата IA-64, на която стъпиха първите процесори Itanium. Опитът с Itanium като цяло не беше много успешен за Intel и през февруари 2019 г. компанията обяви, че ще спре да доставя процесори IA-64 през 2021 г.

През ноември 2023 г. поддръжката на Itanium беше окончателно и безвъзвратно премахната от Linux. Технологията беше обявена за „мъртва” от разработчиците на ядрото, две години преди това решение.

Коментар