Невронна мрежа без аналог заменя на 100% програмиста

На програмистите може да се наложи да учат нови професии с появата на AI софтуерни инженери (снимка: CC0 Public Domain)

Напоследък все по-често в професионалните среди се обсъжда бъдещето на професията програмист. Има крайни мнения, че изкуственият интелект ще направи излишни хората в тази дейност. Умерената позиция по въпроса е, че ролята на AI ще се сведе само до помощник на програмистите, без да ги измести. Един нов проект обаче наистина застрашава разработчиците на софтуер.

Създадена е първата в света невронна мрежа, която замества хората на всички етапи от разработката на софтуер. Тя е дело на стартъпа Cognition и има за цел да замени програмистите на 100 процента. Невронната мрежа е обучена да изпълнява целия цикъл на разработка на софтуер – чак до тестване и отстраняване на грешки, както и да планира изпълнението на проекти и да ги изпълнява. Системата е гъвкава и може да се адаптира към промените, настъпили в процеса на разработка.

Невронна мрежа от ново поколение

Малкият стартъп Cognition, състоящ се само от 10 души, разработи невронна мрежа от ново поколение, която може да замени програмистите буквално на всички етапи от разработката на услуги или софтуер, отбелязва Блумбърг. Проектът се нарича Devin и може да се превърне в реална заплаха за програмистите. Все още няма аналози на тази система.

Cognition е американски стартъп. Според неговите създатели, Devin има много умения, присъщи на хората-програмисти. По-специално, невронната мрежа е способна не само да напише код сама, но и да състави план за разработка и да го следва. По време на процеса на създаване на софтуер Devin може да взема нови решения, като по този начин променя вектора на разработка.

Авторите на проекта са му придали способност да се учи, по-специално, когато проверява кода за грешки и го оптимизира. Devin също е способна да генерира идеи, което е друго важно умение в разработката на софтуер.

На настоящия етап от своето развитие Devin може да създава уеб приложения от нулата, както и да добавя и модифицира код въз основа на потребителски коментари. Невронната мрежа има възможност за самообучение – на първо място, поради интегриране на езикови модели, базирани на информация от отворени хранилища и, на второ, получавайки инструкции от нови за нея инструменти за разработка.

Devin също е в състояние да контролира качеството на кода – разработчиците са обучили мрежата да намира и коригира грешки в него. Освен това тя може да анализира не само собствения си код, но и чужд код, което я превръща в мощен виртуален асистент.

По-добра от конкурентите

Много невронни мрежи, чиято основна задача е писане на код от нулата или подпомагане на програмистите, се тестват в специализиран бенчмарк SWE-Bench. Devin не прави изключение – официалният уебсайт на разработчиците казва, че в този бенчмарк невронната мрежа решава малко под 14% от всички проблеми без човешка помощ.

Може да изглежда, че този резултат не е много впечатляващ, но това е само до момента на сравнение с други невронни мрежи. Cognition твърди, че представянето на Devin е средно 1,96% (броят проблеми, решени без човешка помощ).

Devin в действие

Блумбърг тества Devin в действие. Оказва се, че невронната мрежа създава уебсайт от нулата само за 5-10 минути и приблизително толкова време ѝ отнема да напише кода за уеб версията на известната игра Pong.

Що се отнася до играта, почти няма оплаквания от нейната функционалност. Devin е била помолена единствено да коригира няколко пъти физиката на топката в Pong. Уебсайтът също е изисквал съвсем малки промени, които Devin е направила бързо.

Сайлас Алберти, компютърен учен и съосновател на неназован и несвързан с Devin стартъп с изкуствен интелект, изпробва невронната мрежа и казва, че тя е стъпка напред. Според него, Devin е не толкова  асистент, който помага с код (като Microsoft Copilot и други подобни), а по-скоро истински работник, който си върши работата сам. „Усещането е много различно, защото това е автономна система”, казва Алберти.

Ученият добавя, че Devin се отличава в създаването на прототипи на проекти, коригиране на грешки и показване на сложни данни в графични форми. „Повечето други асистенти излизат извън релсите след четири или пет стъпки [в тези задачи], но Devin остава функционален през цялата операция почти без усилие”, казва Алберти.

Към момента Devin не е публично достъпна. Желаещите да оценят възможностите на невронната мрежа, трябва да се свържат с разработчиците, а броят на свободните места за тестери е ограничен.

Време ли е програмистите да се пенсионират?

Невронните мрежи оставиха много програмисти без работа през последните няколко години – масовите съкращения вече са започнали и в близко бъдеще броят на безработните програмисти може да достигне милиони. На риск са изложени най-вече индийските програмисти.

Дженсън Хуанг, шефът на Nvidia, която е най-големият световен производител на видеочипове и AI ускорители, говори открито за безполезността на обучението по програмиране. Той призова родителите да не принуждават децата си да губят времето си в учене на езици за програмиране, тъй като писането на целия код ще бъде възложено на невронните мрежи в обозримо бъдеще

Между другото, изкуственият интелект е способен да замени не само програмистите – служителите в кол центровете също могат да загубят работата си заради него. Вече е създаден прецедент – компания, предоставяща услуги за техническа поддръжка, уволни всички свои служители през есента на 2023 г. и ги замени с виртуален оператор, след което бизнесът ѝ не само не се провали, но и започна да се развива бързо. На риск са изложени и други професии, вкл. създателите на съдържание.

Коментари по темата: „Невронна мрежа без аналог заменя на 100% програмиста”

добавете коментар...

  1. Самогледай

    След като останат в БГ всички програмисти без работа и ел. колите заменят по Нормалните държави ДВГ и ако няма война да се прави оръжие то бюджета ще се срине на 10% заради останал само от износ на метали и храни.

  2. никой

    Уеб приложенията също се пишат на програмни езици – php, java, python и др., така че не си прав!

  3. някой

    Добре че уеб приложенията не са голяма част от работата на програмистите

Коментар