5G мрежите ще достигнат „крайъгълен камък“ до 2028 г.

В момента има 314 комерсиални 5G мрежи по целия свят, ще станат 450 догодина
(снимка: CC0 Public Domain)

Индустрията на безжичните телекомуникации стана свидетел на година на безпрецедентен растеж и иновации, тласнати от неудържимия възход на 5G технологията. През 2023 г. възприемането на 5G се ускори, достигайки 1,76 милиарда връзки в световен мащаб. Това значи, че са добавени нови 700 милиона комуникации, според данни от Omdia.

Гледайки напред, прогнозите рисуват динамична картина на телекомуникационния пейзаж, който можем да очакваме да видим през идните няколко години. Очаква се глобалните 5G връзки да нараснат до 7,9 милиарда до 2028 г.

„При тази прогноза 5G ще достигне глобалния „крайъгълен камък“ – а именно, повече от половината от всички връзки да са 5G – до 2028 г.,“ коментира главният анализатор на Omdia Кристин Паулин. Интересен нюанс, който той отличава, е тенденцията в Северна Америка: там 5G ще формира повече от 80% от връзките в рамките на въпросния период.

Освен това се очаква 5G трафикът на данни да формира 76% от цялостния трафик на данни през мобилните мрежи. Това означава, че 5G преносът ще достигне удивителните 2,6 милиарда TB, при положение, че общият трафик на данни ще достигне 3,4 милиарда TB до 2028 г. Според анализаторите, подобни цифри отразяват експоненциалната траектория на растеж на 5G свързаността.

Докато 5G технологията продължава да доминира в заглавията, екосистемата на „интернет на нещата“ (IoT) остава жизненоважен компонент на цифровата революция. В момента глобалните IoT абонаменти възлизат на 3,1 милиарда, допълнени от 6,6 милиарда абонамента за смартфони. Прогнозите сочат, че IoT абонаментите ще достигнат 4,5 милиарда, докато абонаментите за смартфони ще нараснат до 7,4 милиарда до 2026 г.

В световен мащаб броят на разгърнатите 5G мрежи изглежда като да надделява над инсталациите на 4G LTE. В момента има 314 комерсиални 5G мрежи по целия свят. Очаква се този брой да нарасне до 450 мрежи до 2025 г.

Предизвикателства

На фона на подобна динамика операторите сега се стремят да опростят своите мрежови операции, като закриват 2G и/или 3G мрежите и и пренасочат комуникациите към по-ефективните 4G и 5G технологии. Изключването на 2G или 3G обаче се посреща с недоволство сред много потребители. Това крие риск от прекъсване на някои много ценни базови услуги, като създава проблеми при за хората с роуминг-услуги.

От друга страна глобалната геополитическа обстановка в последните няколко години е не особено благоприятна, а кризата с разходите за живот изостря предизвикателствата. Краят на ерата на ниските лихвени проценти също се отрази отрицателно върху възвръщаемостта на инвестициите.

В допълнение към това някои анализатори отчитат и, че „за мнозина предложението за потребителска стойност на 5G остава неясно“. Това означава, че мнозина потребители не виждат основание да мигрират към новите абонаментни планове.

Дори и за най-запалените потребители на смартфони за стрийминг на видео, 4G остава напълно удовлетворяващ: все още не са се появили „завладяващи“ сценарии за използване на 5G, които изискват надграждане до 5G устройство.

Макар че игрите и разширената реалност (XR) бяха сочени доста време като „приложенията-трепач“ за 5G, в крайна сметка се оказа, че необходимият хардуер, съдържание и софтуер все още не са налични – не и на цени, които биха могли да създадат масов пазар.

Самостоятелните 5G

Истинският потенциал на 5G, според експертите, ще бъде реализиран само чрез глобалното приемане на „самостоятелните“ 5G мрежи. Базирана на облачна основна мрежа, концепцията за 5G Standalone е тясно свързана с глобалното движение към „софтуеризация“, цифрова трансформация и приемане на облачни услуги и практики за разработка на софтуер за непрекъсната интеграция/непрекъснато доставяне (CI/CD).

Този нов пазар вече е роден и расте: самостоятелни частни мрежи, разгърнати за обслужване на големи индустриални обекти като кампуси, пристанища, летища, фабрики, кариери и мини. Бизнес-мотивите за такива внедрявания се подобряват, когато оторизираните потребители могат безпроблемно да влизат и излизат от частната мрежа.

Към мрежа, управлявана от приложения

Комбинацията от инициативите Open Gateway на GSMA и CAMERA на Linux Foundation дава възможност на разработчиците на приложения да създават нови услуги, като им предоставя достъп до 5G мрежови API. Очаква се тази нова възможност да отключи нова добавена стойност за много предприятия и техните клиенти.

Усъвършенстваните 5G – за които се очаква да бъдат одобрени стандартите 3GPP Rel18 тази година – ще ускорят тази цифрова трансформация, тъй като повече API ще станат достъпни.

Десетки оператори вече лансират своите мрежови API, за да се възползват от новите възможности. Прогноза на McKinsey, публикувана точно преди Световния мобилен конгрес, сочи, че пазарът на мрежови API може да достигне 10-30 милиарда щатски долара до 2030 г.

Сателитен роуминг

Последните адаптации на стандартите от 3GPP ще позволят на сателитните „неземни мрежи“ (NTN) да използват 5G, за да предложат IoT и услуги за спешни повиквания в отдалечени райони, които бяха технически и икономически невъзможни за обслужване с традиционните мрежи.

Безпроблемният роуминг между мрежите – традиционни и нови, наземни и сателитни, вътрешни и международни – ще е от решаващо значение в днешния супер-свързан свят.

Коментари по темата: „5G мрежите ще достигнат „крайъгълен камък“ до 2028 г.”

добавете коментар...

  1. mhm

    Абсолютно ненужна технология, просто трябваше да наблегнат на умножаването на клетките на 4G, който е абсолютно достатъчен за мобилни устройства със скорости от над 100 мегабита/сек. Аз лично съм си изключил 5G на телефона, щото батерията държи двойно по-малко!

Коментар