Китай създаде 504-кубитов чип за квантов суперкомпютър

504-кубитовият чип ще стане достъпен за потребители по целия свят чрез облачна платформа за квантови изчисления (снимка: @China__Focus)

Китай е готов да пусне 504-кубитов квантов суперкомпютър и вече е разработил 1000-кубитов такъв. Центърът за високи постижения за квантова информация и квантова физика на Китайската академия на науките (CAS) достави 504-кубитов свръхпроводящ квантов изчислителен чип, наречен Xiaohong, на компанията QuantumCTek Co., Ltd., съобщи агенция Синхуа.

China Telecom Quantum Group – компания за квантови изчисления с инвестиция на China Telecom – ще си сътрудничи с QuantumCTek в разработката на квантов компютър с новия чип Xiaohong. Чипът ще стане достъпен за потребители по целия свят чрез облачна платформа за квантови изчисления, разработена от China Telecom Quantum Group.

„Това ще даде възможност на потребителите в различни области ефективно да провеждат изследвания на проблеми и алгоритми от практическо значение и ще ускори прилагането на квантовите изчисления в сценарии от реалния живот”, каза Уанг Жен, заместник-генерален мениджър на групата.

504 е рекорд за Китай като брой кубити в свръхпроводящ квантов чип. Според QuantumCTek, чипът Xiaohong се използва за валидиране на килокубитова система, независимо разработена от компанията.

Лианг Футиан, доцент в CAS, коментира, че ключовите показатели за производителност на Xiaohong се очаква да достигнат нивата на чиповете от големите облачни квантови изчислителни платформи като тази на IBM. Американският ИТ гигант пусна чип с 1000 кубита през декември 2023 г., а списание Nature го нарече първия в света.

През януари 2024 г. изданието за високопроизводителни изчисления HPCwire съобщи за завършване на калибрирането на квантовия компютър Advantag2 от канадската D-Wave Quantum Inc. с повече от 1200 кубита. По-рано D-Wave обяви значими резултати от изследвания, демонстриращи успешно квантово отстраняване на грешки (QEM) в прототипа Advantage2. Проблемът с квантовите системи е, че страдат от изчислителни грешки, дължащи се на шум в околната среда.

В бъдеще квантовите компютри ще се използват за решаване на проблеми, с които конвенционалните компютри не могат да се справят. Такива са например моделирането на природни процеси или много сложни математически изчисления. Областта на квантовото машинно обучение също е обещаваща и се развива активно.

Коментар