60 години BASIC, излизат нови версии

Ентусиасти продължават да използват BASIC за хоби и ретро програмиране, пресъздавайки стари игри или програми (снимка: CC0 Public Domain)

В началото на май се навършиха 60 години от създаването на езика за програмиране BASIC. В чест на това събитие няколко проекта на общността FOSS BASIC пуснаха нови версии.

BASIC, създаден за обучение на начинаещи програмисти, все още е жив и се развива. Общността на разработчиците отбеляза 60-годишнината по специален начин. Няколко проекта, свързани с BASIC, пуснаха нови версии на своя софтуер, демонстрирайки разнообразието от съвременни реализации на езика.

От Microsoft Small Basic разширения до ретро ZX Spectrum емулатори и QuickBASIC-съвместими компилатори, BASIC продължава да вдъхновява ентусиастите да създават нови инструменти и възможности за този исторически език за програмиране.

Small Visual Basic 3.0 е най-новата версия на Microsoft Small Basic, разработена от Мохамед Хамди. Това е подобрена версия на езика и рамката FOSS на Microsoft, добавяйки GUI дизайнер и езикови разширения за взаимодействие с него. Този език е внедрен изцяло във Visual Basic.NET, което го прави ексклузивен за Windows платформи, и е достъпен безплатно на Visual Studio Marketplace.

Small Basic и следователно Small Visual Basic не е свързан с независимия проект SmallBASIC, което е напълно в съответствие с начина, по който BASIC се разнообрази през годините. SmallBASIC стартира на PalmOS, а SmallBASIC 0.8, издаден през 2004 г., все още поддържа PalmOS 5. Версия 12.27 пристигна миналата седмица и поддържа x86 Linux, Raspberry Pi, Windows и различни преносими платформи.

Потребителите на почти всеки ZX Spectrum емулатор, включен в Debian, ще открият, че той идва предварително конфигуриран с фърмуерния пакет OpenSE BASIC. Изображението съдържа заместващ ROM ZX Spectrum с отворен код, базиран на OpenSE BASIC от Source Solutions.

Докато OpenSE BASIC може да работи както на реален ZX Spectrum хардуер, така и на емулатори, той еволюира в по-голям проект: базиран на Z80 компютър с отворен код, наречен Chloe 280SE. Започна като проект за подобрен ZX Spectrum, известен като ZX Spectrum SE, но оттогава се превърна в нещо по-малко съвместимо, но по-амбициозно.

BASIC, един от най-старите езици за програмиране, все още намира приложение, макар и ограничено (снимка: CC0 Public Domain)

Последната версия SE Basic IV 4.2 е част от системния софтуер версия 1.0 за Chloe 280SE. SE Basic IV е по-близо до MS-BASIC, отколкото своя предшественик, ориентиран към Sinclair BASIC. Chloe 280SE се поддържа от няколко FOSS Sinclair емулатора. Това е опция в ZEsarUX от Цезар Ернандес Бано и с ръчна конфигурация може да работи и в Retro Virtual Machine. За да го стартирате, можете да го заредите в ZX-UNO FPGA и неговите вариации, като ZX-TRES. Разработчикът Андрю Оуен поддържа този проект в Patreon.

Има два основни компилатора FOSS BASIC, които осигуряват съвместимост с класическия QuickBASIC на Microsoft: компилаторът FreeBASIC и QB64. Разногласията между членовете на проекта QB64 доведоха до разклонение на QB64 Phoenix Edition, което е в процес на активно развитие в GitHub и току-що излезе версия 3.13.0. Това изглежда като доста скромно издание за корекция на грешки, но тъй като проектът-предшественик не е пускал нищо от 2021 г., а от QB64Official няма новини от 2022 г., може да се каже, че поне едно разклонение издава нови версии.

BASIC е един от най-старите езици за програмиране и в днешно време практически не се използва за сериозна разработка на софтуер. Въпреки това, BASIC все още намира известно приложение в области като:

  • преподаване на програмиране (някои образователни институции продължават да използват BASIC като език за първоначално обучение по програмиране поради неговия прост синтаксис);
  • наследени вградени системи, като по-стари калкулатори, игрови конзоли и други устройства с ограничени ресурси;
  • ентусиасти продължават да използват BASIC за хоби и ретро програмиране, пресъздавайки стари игри или програми;
  • офис програми като Microsoft Office, които поддържат базирани на BASIC макроси (VBA).

Коментари по темата: „60 години BASIC, излизат нови версии”

добавете коментар...

  1. Българин

    Щом ще ме признаеш, ще се опитам 🙂
    Беше нещо от рода на
    FOR F = 0 TO 6.28 STEP 0.01
    X=100+50*COS(F)
    Y=100+50*SIN(F)
    HPLOT X,Y
    NEXT F

    Кръг с център 100,100 и радиус 50.

  2. J

    Сега ако и листнеш програма за чертаене на окръжност, със зададени координати на центъра и радиус, те признах !

  3. J

    Сега ако и листнеш програма за чертаене на окръжност, със зададени координати на центъра и радиус, те признах !

  4. Българин

    С кой алгоритъм?

  5. Иван

    Беше забавно на правец8 като му пуснеш да сортира 100 думи и отиваше полувин ден.

  6. Българин

    10 HGR
    20 HCOLOR=3
    30 HPLOT 10,10 TO 20,20
    40 HPLOT 20,20 TO 10,20
    50 HPLOT 10,20 TO 10,10

    … и имате нарисуван триъгълник на BASIC на Правец 8.

Коментар