САЩ лишиха Huawei от Intel процесори за лаптопи

Загубата на достъп до чиповете на Intel може да има сериозни негативни последици за бизнеса с лаптопи на Huawei (снимка: CC0 Public Domain)

Американските власти отнеха лиценза на Intel за доставка на чипове на Huawei, въпреки че преди това планираха да изчакат изтичането му в края на 2024 г. Това е много неприятна новина за Huawei, тъй като до 90% от лаптопите, произведени от китайската компания, са базирани на процесори на Intel, а AMD няма разрешение да работи с нея от доста време.

Правителството на САЩ отмени лицензи, които позволяваха на Intel и Qualcomm да доставят интегрални схеми на Huawei, съобщи Блумбърг, позовавайки се на информирани източници. Huawei използва процесори и едночипови системи (SoC) с американски произход в производството на компютри и смартфони.

В случая с мобилните чипове, китайската компания все по-често прибягва до собствени разработки като SoC Kirin, на базата на която работят няколко успешни модели смартфони, например Mate 60 Pro. Но ситуацията с преносимите компютри е различна: по-голямата част от лаптопите на Huawei са базирани на чипове на Intel.

Мотивите

Министерството на търговията на САЩ потвърди пред Блумбърг отнемането на „някои лицензи” за продажба на чипове на Huawei, но отказа подробности.

Председателят на комисията по външна политика на Камарата на представителите на САЩ Майкъл Маккол се оказа по-словоохотлив. Републиканският конгресмен от Тексас не само потвърди решението на администрацията на Джо Байдън отново да затегне експортните ограничения за китайските високотехнологични компании, но също така не се поколеба да спомене Intel и Qualcomm сред тези, които загубиха правото да доставят чипове на Huawei.

„Това се отнася за продажбите на всякакви чипове на Huawei”, обясни Маккол. „Тези две компании [Intel и Qualcomm] винаги са ни тревожили, поради прекомерната им близост с Китай”. Според представител на долната камара на Конгреса, мярката цели да попречи на Китай да разработи усъвършенстван изкуствен интелект.

Промяна в плановете

В средата на март 2024 г. Ройтерс съобщи, че властите на САЩ не планират да отнемат лиценза на Intel за работа с Huawei, преди изтичането му в края на 2024 г. По-радикално настроени депутати настояваха Конгресът на САЩ предсрочно да лиши Intel от правото да продава своите продукти на Huawei и се опитаха да прокарат инициативата през президентската администрация.

Предполага се, че взетото в кулоарите решение да не се бърза с отнемането на лиценза може да е било политически мотивирано – от желанието към онзи момент да се постигне известно разведряване в отношенията между Вашингтон и Пекин. В крайна сметка два месеца по-късно администрацията на Байдън затегна санкциите.

Тежък удар за компютърния бизнес на Huawei

Загубата на достъп до чиповете на Intel може да има сериозни негативни последици за бизнеса с лаптопи на Huawei. Според изследователските компании NPD и GfK, през първата половина на 2023 г. делът на преносимите компютри, захранвани от чипове на Intel, е бил 90,7% в портфолиото на Huawei. Други 9,3% използват чипове на AMD, които вероятно са получени чрез алтернативни канали за продажба.

Intel остава най-силният играч на пазара на x86-съвместими компютри. Според анализаторите от Canalys, в края на четвъртото тримесечие на 2023 г. Intel притежава 78% от пазара на процесори за персонални компютри, а основният ѝ конкурент за x86-съвместими чипове, AMD, има 13%. Apple, която от няколко години предпочита собствените си Arm процесори от семейството M, контролира 10% от световния пазар.

Общите приходи на Huawei през 2023 г. нараснаха с 9% спрямо 2022 г. и надхвърлиха 700 милиарда юана (около $98,49 милиарда). Нетната печалба на компанията през същия период се увеличи със 144,5% до 87 милиарда юана (около $12 милиарда), не на последно място благодарение на отличните продажби на новия смартфон Mate 60 Pro, представен през март 2023 г.

Бизнесът със смартфони на Huawei продължи да демонстрира повече от прилични резултати в Китай през първото тримесечие на 2024 г. Според данни на Counterpoint Research, продажбите на смартфони Huawei в страната са се увеличили с 69,7% спрямо същия период на 2023 г.

Хронология на санкциите

През 2019 г. по инициатива на тогавашния президент на САЩ, Доналд Тръмп, Huawei беше включена в списъка на компаниите, обект на търговски ограничения – т.нар. „черен списък” на Министерството на търговията. За Huawei стана невъзможно да доставя високотехнологични продукти от американски произход законно и без получаване на специален лиценз.

В края на 2020 г. Министерството на търговията издаде лиценз на няколко доставчици на Huawei, включително Intel, който им позволява да доставят на китайския производител определени видове електронни продукти, по-специално модерни чипове за компютри.

AMD също кандидатства за подобен лиценз в началото на 2021 г., когато Джо Байдън вече беше поел президентството на САЩ. Според източници на Ройтерс, компанията никога не е получила официален отговор, но е провела лобистка кампания, насочена към създаване на равни условия с Intel, когато става дума за работа с Huawei.

В края на февруари 2023 г. Министерството на търговията обяви планове за преразглеждане на издадените по-рано разрешения и частно уведоми заинтересованите компании, че „правилата на играта” вече ще бъдат еднакви за всички.

Коментари по темата: „САЩ лишиха Huawei от Intel процесори за лаптопи”

добавете коментар...

  1. Българин

    Точно навреме. Хуавей вече ползва масово собствения процесор Kirin и съвсем скоро ще пусне desktop компютри с новия процесор.

Коментар