Машините за чипове ще спрат, ако Тайван падне

Машините за чипове на ASML ще бъдат изключени дистанционно от производителя, ако Тайван премине в китайски ръце (снимка: Ben Winters/Renee d’Hooge / ASML)

Най-важната компания в полупроводниковата индустрия – холандската ASML, която доставя машините за производство на чипове – създаде механизъм за дистанционно изключване на своето оборудване, инсталирано в заводите в Тайван. Компанията ще прибегне до подобна мярка, ако Китай нападне Тайван, а това ще означава спиране на производството на процесори за AMD, Apple, Qualcomm и редица други технологични гиганти.

ASML е разработила метода за дистанционно изключване в сътрудничество с тайванската TSMC, която пък е най-големият производител на чипове по договор в света и използва оборудване от своя холандски доставчик. Освен това ASML е единственият в света производител на машини за екстремна ултравиолетова (EUV) литография, използвани за чипове по напреднали технологични процеси.

Всичко зависи от Китай

Холандската компания е създала този „превключвател” в случай, че Китай нахлуе в Тайван – отношенията между страните в момента са много напрегнати, отбелязва Блумбърг. Китай смята Тайван за отцепила се провинция, докато островът се определя като независима държава. Въпреки това само около 20 държави по света признават суверенитета на Тайван.

Китай редовно намеква, че може да анексира Тайван. Президентът Си Дзинпин се застъпва за мирно обединение и отказва да прибегне до военна намеса. Американски официални лица смятат, че Китай се стреми да нахлуе в Тайван до 2027 г. Тайванските власти досега омаловажаваха заплахата от инвазия, а политиците в Пекин определят предупрежденията на САЩ като неоснователни.

TSMC е готова да спре производството си, ако китайски войски се окажат на тайванска територия. Става въпрос за десетки EUV скенери на ASML, които са нейна собственост – от 2016 г. ASML е доставила над 200 такива машини на тайвански клиенти, повечето от които са закупени от TSMC.

Защо това е толкова важно

Ако ASML и TSMC приложат плана си в действие, в случай на военен конфликт между Тайван и Китай, това буквално ще засегне целия свят. TSMC произвежда чипове за стотици клиенти от десетки страни по света. Списъкът включва AMD, Qualcomm, Nvidia и, разбира се, Apple – TSMC произвежда процесори за цялата модерна линия устройства на ИТ гиганта от Купертино.

Нещо повече, само TSMC има напълно установен 3-нанометров производствен процес за чипове, най-напредналия до момента, и Apple се е погрижила предварително да наеме по-голямата част от съответния капацитет.

Със сигурност ще има алтернатива на TSMC, но не веднага. Корейската Samsung също има 3-нм технология, но е малко вероятно да успее да произведе същия обем чипове като TSMC в ограничена времева рамка. В края на 2023 година TSMC заемаше повече от половината от световния пазар за производство на чипове по договор.

Следователно нахлуването на Китай в Тайван може да доведе до проблеми с доставката на компоненти, например за iPhone. И процесорите на AMD може да станат оскъдни за известно време. Intel също е клиент на TSMC, но производството на нейните процесори Core няма да страда от спорове в азиатските страни, тъй като компанията има свои собствени фабрики в други региони на света. Те обаче могат да се справят с максимум 10-нм технология.

„Червен бутон” със съгласието на САЩ

Всички изброени клиенти на TSMC са американски компании, без нито едно изключение. ASML е подложена на сериозен натиск от страна на американските власти – забраняват ѝ да работи с Китай и дори настояват да премести централата си от Холандия в друга държава. Но холандското правителство успя да я задържи в страната с финансови стимули.

ASML създаде „червения бутон” не без съгласието на Съединените щати и дори побърза да увери американските власти, че в подходящия момент „превключвателят” ще работи както трябва, отбелязва Блумбърг. Компанията заяви, че го е тествала в учения, които симулират какво би направила, ако Китай завладее Тайван.

ASML и TSMC не уточняват как точно се осъществява процесът на дистанционно деактивиране на EUV скенерите. Но е напълно възможно това да е някакъв софтуерен механизъм, тъй като ASML оборудването изисква не само хардуерна, но и софтуерна поддръжка. Докато първото трябва да се направи на място, то второто може да се направи дистанционно.

Председателят на борда на директорите на TSMC, Марк Лиу, обяви по-рано готовност да спре производството на чипове, ако се наложи. В интервю за CNN през септември 2023 г. той каза, че всеки нашественик, който нахлуе в Тайван и стигне до фабриките на TSMC, ще намери само неизползваем хардуер.

„Никой не може да контролира TSMC насила. Ако има военна инвазия, заводът на TSMC ще бъде деактивиран”, каза Марк Лиу.

Между другото, Съединените щати вече заявиха, че заводите на TSMC трябва да бъдат взривени, ако Китай се обедини с Тайван. Тази идея беше открито изразена в края на 2023 г. от бившия американски високопоставен служител Елбридж Колби.

Коментари по темата: „Машините за чипове ще спрат, ако Тайван падне”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Гледам коментарите и си мисля … някаква много тежка психоза мъчи доста хора …

  2. текила

    Относно Русия няма никаква опасност. Просто ще стоят пред машините и ще гледат като телета.

  3. GipsyBoy

    Кеф, руzия няма да има достъп до подобни машини, колкото и кранчета да има.

  4. TSMC

    Забавно – САЩ може да спре кранчето на Холандия към световния пазар, а Холандия-на Тайван.

Коментар