Xiaomi поглежда към процесорите, усвоява 4 нм

Разработката и производството на чипове е предизвикателство за Xiaomi
(снимка: CC0 Public Domain)

Амбициите на китайския технологичен гигант Xiaomi се простират отвъд крайните потребителски устройства. Компанията, ръководена от Леи Джун, поглежда и към чиповете с разработка на ултра-модерен процесор по най-напредналите технологии.

Известна в целия свят преди всичко със своите смартфони, Xiaomi реши да разработи собствени процесори. Целта на компанията е да произвежда модерни чипове с технологичен процес не по-стар от 4 нанометра, който е почти най-модерният стандарт за чипове към момента, отбелязва Gizmochina.

За сравнение, само Apple и Qualcomm, както и MediaTek са разработили 3-нанометрови чипове. AMD съвсем наскоро достигна 4 нм, а Intel все още тъпче на 10 нм.

Според предварителните информации, премиерата на новия чип на Xiaomi се очаква преди края на 2024 г. Първите стъпки вече са направени. Компанията е завършила разработката на 4-нм процесор, но към момента информацията за него е засекретена, включително името.

Таен партньор в разработката

Предполага се, че Xiaomi не работи върху чипа самостоятелно, а разчита на подкрепата на доста голям играч на пазара за мобилни Arm процесори, който в същото време завърши разработката на собствен чип с 4-нм топология, за което не се знае нищо повече.

В случая става дума за китайската компания Unisoc, известна до 2018 г. като Spreadtrum. Тя промени името си, тъй като предишното беше свързвано по целия свят с евтини процесори от най-базово ниво.

Сега бившата Spreadtrum произвежда чипове от всички класове, включително водещи. Процесорите Unisoc могат да бъдат намерени в мобилните устройства Xiaomi, наред с други.

Постижението на Xiaomi и Unisoc може да бъде повратна точка за китайската полупроводникова индустрия. Водени от Huawei и сега с навлизането на Xiaomi и Unisoc на арената, китайските производители на чипове са готови потенциално да предизвикат международни конкуренти като базираната в САЩ Qualcomm и тайванската MediaTek.

Това развитие може също така да намали зависимостта на Китай от чуждестранни технологии и да насърчи иновациите и конкуренцията в световен мащаб в сектора на полупроводниците, отбелязва Gizmochina.

Но анализаторите се съмняват, че широкото навлизане на китайски 4-нм процесори в смартфоните на местните производители може да се случи преди 2026 г. В момента доминиращите позиции на китайския пазар на мобилни чипове са заети от MediaTek и Qualcomm.

Ограничени ли са възможностите на чипа

Може да се окаже, че използването на ултрамодерната 4-нм технология, чието широко разпространение започна едва в края на 2021 г., няма да даде на процесора на Xiaomi никакви специални предимства пред чиповете, базирани на по-стари топологии. Според предварителните данни, неговите възможности ще бъдат на нивото на чипа Kirin 9000s.

Huawei стои зад Kirin 9000s и това е един от нейните най-модерни процесори. През май 2020 г. компанията загуби възможността да произвежда чипове по съвременни технологични процеси в заводите на TSMC и не разполагаше със собствени мощности, поради което трябваше да напусне пазара на процесори за известно време.

Новото творение на Huawei под формата на Kirin 9000s излезе в края на август 2023 г. Процесорът е произведен по 7-нм технология, но в същото време дава много приличен резултат по днешните стандарти – повече от 900 хиляди точки в AnTuTu 10 и над 4100 точки в многоядрен режим в GeekBench 6. Вътре в него има едно ядро ​​TaiShan V120 на 2,62 GHz, три ядра TaiShan V120 на 2,15 GHz, четири ядра Cortex-A510 на 1,53 GHz и Maleoon 910 графика.

Но това все още е далеч от рекордите. За сравнение, 3-нанометровият Apple A17 Pro в смартфона iPhone 15 Pro Max достига почти 1,54 милиона точки в AnTuTu и около 7500 точки в GeekBench.

Междувременно 4-нм чип на Unisoc трябва да е равен на Qualcomm Snapdragon 888 по отношение на производителността, който е доста стар – ще навърши четири години през декември 2024 г. Той обаче се произвежда по 5-нм технологичен процес и дава почти 893 хиляди точки в AnTuTu и 3500 в GeekBench.

Всичко ново е добре забравено старо

Бъдещият 4-нанометров процесор няма да бъде първият, усвоен от Xiaomi. Всъщност компанията вече има опит в производството на собствени процесори, но той не може да се нарече успешен (по-скоро е неуспешен).

През февруари 2017 г., преди повече от седем години, Xiaomi представи процесора Surge S1 и веднага първия (и единствен) смартфон, базиран на него – Mi 5C. Процесорът беше произведен във фабриката на TSMC с помощта на древна 28-нм технология и има осем ядра Cortex-A53, половината от които работят на честота от 2,26 GHz, а другата половина на 1,4 GHz. Наличен е и графичен блок Mali-T860.

Преди пускането на чипа всички анализатори очакваха Surge S1 да има производителност като най-добрия Qualcomm Snapdragon 808 по това време, но всъщност Xiaomi произведе чип, който едва можеше да се конкурира със Snapdragon 625 и MediaTek Helio P20 – процесори от среден клас.

Почти веднага след пускането на Surge S1, Xiaomi обяви, че разработва чипа S2, който трябваше да бъде по-добър от своя предшественик във всичко. Въпреки това, седем години и половина след появата на Surge S1, неговият „наследник” не е видял бял свят, включително поради дефекти на първия чип на Xiaomi.

Коментар