Huawei откри лятно училище за жени таланти във Варшава

29 студенти ще представят във Варшава всяка от 27-те държави-членки на ЕС, Западните Балкани и Украйна (снимка: Huawei)

Тази седмица Варшава е домакин на четвъртото издание на Европейската академия за лидерство на Лятното училище за жени лидери в дигиталната ера – програма на Huawei, насочена към развитие на младите жени лидери, които да поведат Европа към приобщаващо и устойчиво цифрово бъдеще.

Студентите бяха посрещнати от Селина Уен, главен представител на Huawei в европейските институции, която говори за това как компанията е доказала, че е възможно жените да заемат важни ръководни позиции.

“Нашият финансов директор, нашата ротационна председателка и дори глобалният ръководител на НИРД са прекрасни жени лидери”, каза тя. “В Huawei не затваряме очите си за съществуващите предизвикателства: признаваме ги и се справяме с тях, също така насърчаваме и другите да го правят”.

Училището беше открито с церемония в Старата oранжерия във Варшава, където високопоставени жени лидери и ментори, включително висши бизнес ръководители и политици вдъхновиха младите жени.

Берта Хереро, директор на Европейската лидерска академия и ръководител на отдел “Разнообразие, дялово участие и приобщаване” в Huawei Europe, напомни на студентите, че “лидерството не е за упражняване на власт над другите – става въпрос за вдъхновяване”, и допълни, че “в свят, в който можеш да бъдеш всичко, бъди човекът, който строи мостове”.

По нейните думи, „всяка иновация трябва да започне с етично съображение”. Хереро насърчи участниците в академията да “бъдат архитекти на бъдещето, където технологиите служат на човечеството”.

29-те студенти, представляващи всяка от 27-е държави-членки на ЕС, Западните Балкани и Украйна, идват от широк спектър от среди, включително инженерство, медицина, хуманитарни науки и социални науки, но са обединени от желанието си да направят промяна. Избрани от независимо жури, всяка от тях е получила пълна стипендия от Huawei, за да посещава Училището.

Обръщайки се към тях на церемонията, Виолета Булк, бивш еврокомисар по транспорта и бивш вицепремиер на Словения, сподели ценни житейски уроци с учениците и ги насърчи да работят за по-добро бъдеще.

“Технологиите са красиви. Като компютърен инженер, обичам технологиите. Но технологията е инструмент, а не просто цел; тя трябва да се използва правилно. Нашето възприемане на способността на  технологите да направят човечеството по-добро е това, което може да направи живота ни по-добър”, каза тя.

Андрула Василиу, бивш комисар на ЕС по въпросите на образованието и здравеопазването, посочи, че “съвременните технологии се развиват много бързо и трябва да се опитаме да сме в крак с тези промени”.

Габриела Моравска-Станекка, сенатор и бивш заместник-председател на Сената на Полша, насърчи студентите да преследват целите си: “Всичко е възможно. Ако сте фокусирани върху целите си и знаете какво искате, можете да постигнете мечтите си”.

Водена от бившият журналист от BBC Чийо Робертсън, церемонията проправи пътя за една седмица на учене, споделяне и разширяване на хоризонтите в безопасна и подкрепяща среда.

Предстоящите дни ще бъдат изпълнени с майсторски класове, дебати и дейности за работа в екип по широк кръг от теми – от въздействието на генеративния изкуствен интелект до публичното говорене, всичко това чрез зелени цифрови умения, предприемачество и лидерство от съществено значение.

Коментар