Над 6% от българите притежават крипто активи

Около 407 хиляди българи са инвестирали в цифрови активи, сочи проучване
(снимка: CC0 Public Domain)

Броят на потребителите на крипто активи се увеличава, сочи проучване на лицензираната финансова институция Triple-A. Съгласно данните, 6,15% от българското население притежава и използва криптовалути.

Този значителен процент на приемане подчертава нарастващата ангажираност на България към цифровите активи, особено на фона на глобалния скок на притежателите на криптовалути, коментираха от борсата за цифрови активи Binance.

Глобалната статистика сочи, че към момента 6,8% (562 млн. души) от световното население са крипто потребители, като се наблюдава 33% увеличение на броя им през последната година. За 15 години криптовалутите се превръщат от нишов актив за любопитните технологични ентусиасти до важна част от финансовия пейзаж.

Днес Европа е на четвърто място по притежание на криптовалути по континенти, като през изминалата година е отбелязала забележително увеличение от 60,3%.

,,Бързото приемане на криптовалутите в България е доказателство, че индустрията върви в правилна посока и печели доверието на все повече хора, които откриват реалните ползи от боравенето с цифрови активи. Сред тях са по-ниските такси за трансакции, засиленото финансово приобщаване и децентрализацията’’, коментира Веселин Георгиев, мениджър на Binance за България.

Ясната регулаторна рамка, образованието, глобалното сътрудничество и дълбокото разбиране на силата на цифровите валути са ключови елементи, които ще допринесат за продължителен ръст. Важна е също институционалната адопция, допълват от компанията.

В световен мащаб Обединените арабски емирства (ОАЕ) са водещи в класацията – 25% от населението притежава криптовалути, следвани от Сингапур, Турция и Аржентина. ОАЕ и Сингапур, известни с високотехнологичните си постижения, привличат значителни инвестиции.

Обратно, Турция и Аржентина, в които се отчита висока инфлация, но значително интернет приемане, демонстрират, че криптовалутите биват приети като средство за предпазване от икономическата нестабилност.

Днес 39% от потребителите на цифрови активи са жени. Най-активна е групата на крипто потребителите на възраст 24-35 години, която представлява 34% от общия брой, следвани от представителите на групата от 35 до 44 години, съставляващи 31%. Сред хората на възраст 18-24 години разликата между половете се свива до едва 2%.

Проведеното проучване отбелязва по-ниските трансакционни такси като основно предимство за потребителите на крипто. Особено при трансграничните плащания, където таксите могат да достигнат 5-6% при традиционните финанси. Сред водещите за хората предимства са и глобалният обхват на цифровите плащания, прозрачността на трансакциите и елиминираните обратни такси при плащания.

Собствеността върху криптовалутите нараства с 99% годишен темп на растеж (CAGR), което далеч надхвърля 8%-ния темп на растеж на традиционните методи за плащане от 2018 г. до 2023 г. Растежът надхвърля този на няколко гиганта в областта на разплащанията, включително American Express.

,,Анализирайки данните на Triple A, виждаме, че приемането на криптовалутите се ускорява изключително много през последните години”, добави Веселин Георгиев. ,,Ако преди 5 години биткойн и крипо бяха наричани пирамида, днес виждаме приемането не само на Биткойн Спот ЕTF-и, но вече и на Етериум (ETH) спот ЕТF-и в САЩ”.

,,Крипто индустрията стана неизменна част от живота на Уолстрийт. Това неминуемо ще я тласне към още по-ускорено приемане в следващите години. Добре помня времето, в което безконтактните банкови карти бяха екзотика. Само за няколко години те станаха неизменна част от ежедневието ни. Очаквам, че същото ще се случи и с крипто”, каза още Георгиев.

Коментар