Иновация от Япония: инсталират 5G антени на прозорците

Стъклена 5G антена, инсталирана върху прозорец на сграда в Токио
(снимка: JTower)

Японски компании от телекомуникационната индустрия започнаха да инсталират стъклени 5G антени върху прозорците на сгради. Това решение осигурява по-добра комуникация и на открито, и на закрито.

Увеличаването на работните честоти на клетъчните комуникации води до разширяване на канала за предаване на данни, но също така намалява разстоянието за надеждна комуникация. Това се дължи на по-силното затихване на високочестотния сигнал при препятствия.

Проблемът се решава чрез увеличаване на броя на базовите станции и тяхното по-плътно разположение. В Япония измислиха метод за възможно най-плътно поставяне на 5G антените: инсталират ги върху прозорците, като така покриват с клетъчен сигнал стаята и съседната улица.

Решението за инсталиране на стъклени 5G антени върху прозореца идва от JTower, компания, която създава и отдава под наем телекомуникационна инфраструктура, включително клетъчни кули, на операторите. Заедно с производителя на стъкло AGC Inc, JTower разработи 5G антена за поставяне върху прозорец. От това се възползва операторът NTT Docomo.

Според специалистите на JTower, инсталирането на 5G антени върху прозореца осигурява най-добрата комуникация на закрито и на открито, извън прозореца. Това може да не е необходимо навсякъде, но със сигурност ще е от полза там, където пейзажът затруднява създаването на нормално покритие или пространството извън прозореца често се използва за обществени събития.

Антената и оборудването за монтиране на прозорци покриват обхвата 5G Sub6 (до 6 GHz). Първата инсталация беше направена на прозорците на сградата Shinjuku 3-chome East Building в Токио, съобщи Datacenter Dynamics.

Според разработчика, подобно решение изглежда естетично и естествено, плюс това няма да се набива на очи, особено предвид факта, че клетъчните базови станции сериозно дразнят част от хората.

Коментар