BitLocker става функция по подразбиране в Windows 11 

Потребителите на Windows 11 ще се сдобият с функция за криптиране на данните, която се активира по подразбиране (снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft ще направи криптирането с BitLocker стандартна функция по подразбиране в предстоящата актуализация на Windows 11 версия 24H2 на всички поддържани устройства, без да изисква допълнителна конфигурация от потребителите.

Тази промяна ще засегне потребителите, извършващи чиста инсталация или настройка на устройство с помощта на акаунт в Microsoft, отбелязва The Verge. Актуализацията 24H2 се очаква в края на септември и вече е предварително инсталирана на новите компютри Microsoft Copilot Plus. С редовните актуализации до версия 24H2 Microsoft няма автоматично да активира шифроването на устройството.

Шифроването е предназначено да подобри сигурността на компютрите, базирани на Windows. BitLocker автоматично криптира данните на устройството, на което е инсталирана операционната система, и съхранява ключа за възстановяване в акаунта на потребителя в Microsoft или Entra ID.

Освен това във версия 24H2 Microsoft ще понижи хардуерните изисквания за криптиране, правейки шифрирането достъпно на повече устройства, включително компютри, работещи с Home версията на Windows 11.

Но според експерти от Tom’s Hardware, които тестваха функцията миналата година, BitLocker може да намали производителността на SSD с до 45% на някои устройства. Помолена на да коментира възможното въздействие върху производителността, Microsoft не даде конкретен отговор.

Потребителите с локален акаунт в Microsoft и чиста инсталация на Windows 11 версия 24H2 ще могат да избегнат автоматичното криптиране, ако не влязат с акаунта си по време на процеса на настройка. BitLocker може също да се включва или изключва ръчно чрез контролния панел или настройките за поверителност и сигурност на Windows 11.

Включването на BitLocker като стандартна функция следва други мерки за сигурност, предприети от Microsoft в Windows 11, като например изискване за модерни процесори, защитено зареждане и TPM (Trusted Platform Module) чипове. Преди две години Microsoft също активира функцията за цялост на паметта, базирана на виртуализация (VBS) по подразбиране, за да защити по-добре системите с Windows 11 от зловреден код.

Коментар