Microsoft затваря вратичките за Windows 11 на стари компютри

Windows 11 вече е инсталирана на около една трета от всички Windows компютри
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft направи много по-труден живота на потребителите, които не искат да купуват нов компютър, но и не желаят да използват остаряла операционна система. Компанията актуализира инсталационната програма на Windows 11, премахвайки вратичките в нея за заобикаляне на изискванията за наличие на Secure Boot и модула за сигурност TPM 2.0 в компютрите.

И двата компонента бяха включени в списъка със системни изисквания на Windows 11 от първото появяване на системата през юни 2021 г., но потребителите бързо намериха заобиколни решения, които им позволиха да инсталират системата на по-стари компютри без TPM 2.0 и Secure Boot. В продължение на три години Microsoft си затваряше очите за тези „дупки”, но сега реши да ги отстрани.

Новият инсталатор на Windows 11 е част от компилацията Insider Build 27686, достъпна само за бета тестери. С други думи, нововъведението все още не е засегнало обикновените потребители, но наближаващото издание на мащабната актуализация 24N2, която трябва да бъде пусната преди края на 2024 г., не оставя съмнение, че инсталаторът ще стане част от окончателната версия на операционната система.

Предистория

Windows 11 има много по-строги изисквания към компютърния хардуер, в сравнение с Windows 10. Нуждае се от повече RAM, повече място на системния диск, а списъкът с поддържани процесори съдържа само модели, пуснати не по-рано от 2018 г.

За да заобиколите абсолютно всички ограничения за инсталиране на Windows 11 и да не се налага да купувате нов хардуер, беше достатъчно да стартирате системния инсталатор с параметъра /product server. Тези две думи деактивираха проверката за хардуерна съвместимост и системата се инсталираше дори на много стари компютри с компоненти от преди 15-20 години. Разбира се, системата не винаги работи бързо на такъв хардуер, но въпреки това стартира и е функционална.

Трикът с /product server работи от няколко години и Microsoft беше наясно с него, тъй като той се споменаваше в почти всяка инструкция за заобикаляне на ограниченията при инсталиране на Windows 11. По някаква причина компанията не отстрани тази вратичка по-рано и не е ясно защо е решила да я затвори сега.

Остават някои опции

Все още не е нужно да купувате нов компютър, за да работите с Windows 11. Системата се нуждае от процесор не по-стар от Intel Coffee Lake и AMD Ryzen 2000 – и двете серии бяха пуснати през 2018 г. Windows 11 също се нуждае от поне 4GB RAM, за да работи, но дори старите компютри и лаптопи поддържат повече от 4GB и ви позволяват да увеличите обема на RAM паметта.

TPM 2.0 и Secure Boot също са интегрирани в компютри и лаптопи от няколко години, включително в неттопи с процесори от серията Coffee Lake, пуснати през март 2019 г. От това следва, че настолни и мобилни компютри от преди пет или дори шест години са подходящи за Windows 11.

Ще трябва да актуализирате

Microsoft умишлено принуждава потребителите да си купят нов компютър. Windows е най-популярната операционна система в света и версия 11, която сега има около 31% от пазара, срещу 65% за Windows 10 (по данни на StatCounter, юли 2024 г.), рано или по-късно ще стане най-разпространената.

Това ще бъде улеснено от активното остаряване на Windows 10. Повечето нови компютри и лаптопи вече не са оборудвани с драйвери за тази операционна система и самата тя ще загуби безплатна техническа поддръжка през октомври 2025 г., след което Microsoft ще предложи платена актуализации на сигурността.

Също така, с пускане на компилация 24H2, Microsoft ще деактивира поддръжката на процесори без инструкцията POPCNT в Windows 11. Това означава, че компютрите с процесори, пуснати преди 2019 г., вече няма да могат да работят с Windows 11. Тук ще трябва или да деактивирате актуализациите, или да закупите нов компютър, или… да преминете към Linux. Засега няма други опции.

Между другото, Microsoft не е единствената компания, която изпраща компютрите с древни чипове в историята. Nvidia, най-големият производител на графични чипове за видеокарти, деактивира поддръжката за компютри с процесори без инструкцията POPCNT в своите драйвери, започвайки с версия 555. Към момента са налични за изтегляне драйверите 560.81.

Коментари по темата: „Microsoft затваря вратичките за Windows 11 на стари компютри”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    ngreedia са изключително долни с драйверите. Унищожават работещи отлично видеокарти не само под уинбоуз, но под ГНУ/Линукс. Хората се чудат, как да продължат, да използват напълно работещите и адекватни за всичко без игри компютри и лаптопи. Това лицемерие, че минали годините за подръжка, ами отворете старите си драйвети и хората ще си ги подържат сами, но няма да го направят, защото това е измама и целата е принуда да изоставиш и изхвърлиш работеща машина и да закупиш нова. Докато хората продължават, да се примиряват и да купуват от тях, а не издигнат глас и откажат, да подкрепят такава политика – това ще продължава. Хората могат, да унищожат ngreedia за няколко месеца или да ги принудят, да не им пречат и да не унищожат техниката им, като така се води до планини от боклуци, замърсяващи Земята, които са напълно работещи, ако не е изкуственото им блокиране.

Коментар