Инсталациите за ВЕИ съхранение се утроиха за една година

Глобалният пазар за стационарно съхранение на енергия расте изключително бързо
(колаж: CC0 Public Domain)

Производителите на батерии за комунални системи – най-вече за съхранение на електроенергия от ВЕИ инсталации – ще се радват на значителен пазарен растеж тази година. Сегментът ще отбележи съществено увеличение, прогнозират анализаторите.

Пазарът на т. нар. „стационарни“ хранилища е нараснал с 61%, а цените на системите „до ключ“ са намалели с 43% спрямо 2023 г. През април цифрите бяха на рекордно ниско ниво от $115/kWh за двучасови системи за съхранение на енергия.

Разглеждайки годишното производство на литиево-йонни батерии от китайските доставчици и предвид разбивката съобразно приложенията, анализаторите стигат до извода, че стационарното съхранение на енергия изпреварва потребителската електроника като второто по големина приложение в производството на батерии. Глобалният пазар за стационарно съхранение на енергия почти се е утроил през 2023 г.

Дори взети заедно, и двете ниши реално са много назад след батериите за електромобили. BNEF обаче посочва, че съотношението на търсенето на батерии за електромобили към търсенето на стационарни батерии е спаднало: от 15 към 1 до едва 6 към 1 през последните четири години.

Растежът в сегмента е много по-бърз от растежа при батериите за електрически превозни средства, но от по-малка база, а прогнозираното търсене показва, че сегментът продължава да нараства изключително бързо. Това отчасти се дължи на въведената в Китай норма за съвместно разполагане на системите за слънчева и вятърна енергия с модули за нейното съхранение, наред със Закона за намаляване на инфлацията в САЩ и мерките, въведени в Европа, Япония и Латинска Америка, наред с други.

Когато става дума за ЕС, Германия и Италия са водещи на пазара на домашни батерии за съхранение на енергия.

Що се касае до технологията, BNEF очаква никел-манган-фосфатните акумулатори да задържат пазарен дял от само около 1% до 2030 г., тъй като по-евтината и потенциално по-безопасна химическа формила на литиево-желязо-фосфатните „колеги“ набира пазарен дял.

Коментари по темата: „Инсталациите за ВЕИ съхранение се утроиха за една година”

добавете коментар...

  1. jkl

    Иванчо Простия
    Не си разпространявай простотията, моля!

  2. Иванчо Простия

    Радвайта се, радвайте се! След няколко години ще ядете повредени фотоволтаици на сандвич.

Коментар