Как да предотвратим напускането на ИТ кадри 

При служителите, работещи на хибриден график, се наблюдава трикратно намаление на доброволните напускания (снимка: CC0 Public Domain)

Има лесен начин за предотвратяване на напускането на ИТ специалисти при недостиг на кадри на трудовия пазар. Изследователи от Станфордския университет доказаха, че хибридният работен график намалява текучеството. Констатациите от проучването могат да бъдат полезни за работодателите в контекста на остър дефицит на ИТ специалисти.

При служителите, работещи на хибриден график (някои дни дистанционно, някои дни от офиса), се наблюдава трикратно намаление на доброволните напускания. В същото време производителността не се променя, в сравнение с постоянната работа в офиса. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature от икономиста Никълъс Блум и негови колеги от Станфордския университет.

„Има както плюсове, така и минуси от работата вкъщи, но се оказва, че в хибриден режим те взаимно се компенсират. Служителите бяха много по-щастливи, ако можеха да работят от вкъщи два дни в седмицата и в резултат на това процентът на доброволните напускания спадна с една трета”, коментира Блум пред Forbes USA.

Категорични резултати

Рандомизирано контролирано проучване сред служители на китайска ИТ компания установи, че работата от вкъщи в продължение на два дни и в офиса в продължение на три дни води до по-малко доброволни напускания и по-високи нива на удовлетворение, а производителността на труда не се променя, в сравнение с работата на пълен работен ден в офиса.

В експеримента са участвали и служители от отделите за разработка на софтуер, маркетинг, финанси и счетоводство на международния туроператор Trip.com. При работниците на хибриден график се наблюдава спад на текучеството с една трета през шестмесечния период, с най-голямо въздействие сред неръководния персонал, жените и хората с по-дълги пътувания до работното място.

Нивото на удовлетвореност на служителите в хибридния екип също се увеличава. Няма спад в производителността и значителна разлика в качеството на програмния код, който разработчиците на софтуер от двете групи са изпратили за преглед.

Преди началото на проекта ръководството на компанията е смятало, че хибридният режим ще намали производителността с 2,6%. „Събраните доказателства показват, че когато работният график е правилно регулиран и стане поне частично хибриден, ефектът е неутрален или малко по-положителен”, коментира Блум.

В резултат на проучването, Trip.com реши да разшири политиката си за хибридна работа до целия персонал, тъй като всяко уволнение на служител струва на компанията 20 хиляди долара – за търсене, подбор и обучение на заместник.

ИТ хората обичат дистанционната работа

След края на пандемията много ИТ компании поискаха от служителите си под формата на ултиматум да се откажат от дистанционната работа и да се върнат в офиса, надявайки се, че финансовите им резултати ще се увеличат.

IBM, например, открито заяви през май 2023 г., че всички отдалечени работници ще бъдат в самия край на опашката за повишение. Ако се освободи място, първо ще бъде предложено на офис служители. Компанията обеща да увеличи заплатите на дистанционните работници само след като увеличи възнагражденията на офис служителите.

Много ИТ специалисти проявяват особена неприязън към офисната работа. Така че резултатите от проучването на Блум и неговите съавтори може да са полезни за работодателите.

Расте броят на ИТ служителите, които са готови да работят за дадена компания, без да се появяват на прага на офиса ѝ, както и на тези, които са готови да напишат молба за напускане по собствено желание, ако им отнемат дистанционната работа.

Същевременно, за много позиции има недостиг на ИТ специалисти. Така че хибридният формат на работа може да се окаже лесно решение за задържане на  ИТ кадрите в условията на проблемен пазар на труда.

Коментари по темата: „Как да предотвратим напускането на ИТ кадри ”

добавете коментар...

  1. ChatPis

    Е прав е колегата, само че за това което иска – ще му искам поне 20 евро/мин.
    Иначе , абе яяяя си е… м….
    Сега сериозно – пазара е скапан , вижда се – искат синиъри за по 4-5к лв . Е няма да стане.Не,няма
    СЕО-тата не схващат новите технологии, HR- още повече, ИТ директорите и те , освен това сме 11 дупка на кавала и т.н и т.н

  2. :o)

    Аз лично, ако бях работодател на тия където имат неприязън бих им *бал майката и недочесаните, недотаковани гийкове.
    Компанията има правила – работиш, не работиш.
    Има едно много умно правило – на работата търсим човек, не на човека да има работа!

    Някакви си сульовци ще определят те какво да е работното време , как да се работи, ще благоволяват ли да се появят в офиса , моля ти се.
    Абеееее яяяяя….

Коментар